La Gran Via tindrà llacs de colors i dos aqüeductes

L’aigua podrà canviar de tonalitat com la Torre Agbar. Hi haurà platgetes de sorra, taules i seients amb forma d’ocells i la gespa canviarà de color.
Un dels aqüeductes de la Gran Via segons la recreació virtual del projecte d’Arriola & Fiol Associats.
Un dels aqüeductes de la Gran Via segons la recreació virtual del projecte d’Arriola & Fiol Associats.
Un dels aqüeductes de la Gran Via segons la recreació virtual del projecte d’Arriola & Fiol Associats.
Transformar els dos quilòmetres de laterals de l’autopista en un bulevard verd equivalent a 13 camps de futbol (135.000 m2). Sobre aquesta idea ha treballat el grup d’arquitectes Arriaga & Fiol per transformar l’entrada nord de Barcelona, la Gran Via, segons ha explicat a 20 Minutos Carme Fiol, una dels creadors.

La Gran Via tindrà fibra òptica, llacs, aqüeductes, salts d’aigua, platgetes de sorra i bancs amb dissenys exclusius i gammes de colors que poden anar canviant , fins i tot la gespa, «amb un ritme diferent depenent de l’estació de l’any», segons Fiol, una de les redactores del projecte.

Les obres d’aquest complex projecte ja estan en marxa i han hagut d’adaptar-se a la canviant topografia, garantint alhora l’accessibilitat universal amb camins i rampes amb diferents inclinacions que sortegen les zones de píc-nic i els jocs infantils.

Detalls del projecte

Llacs i aqüeductes: Hi ha dos llacs presidits per grans aqüeductes de set metres d’alt dels que sortirà una cascada ininterrompuda que farà rebosar l’aigua i alhora «té un efecte sonorreductor».

Llums de colors: On hi ha aigua s’incorporen punts de llum de fibra òptica que poden conformar gammes, com a la torre Agbar. Els arquitectes, però, opten per la llum blanca «més elegant».

Fanals: A la zona muntanya de la Gran Via hi ha pàmpols verds que es camuflen «com elements vegetals». A la banda mar, hi haurà lluminàries suspeses «com una cuca de llum», explica Fiol.

Paviment exclusiu: Les rajoles amb dibuixos triangulars volen simbolitar la caiguda de les fulles.

Bancs: A banda dels tradicionals, hi haurà com taules amb formes de boomerang, orenetes i cargols.

Zones de jocs: Àrees tancades amb jocs per edats. Hi predomina la fusta.

Llavors especials per a l’herba

El verd destaca sobre els altres colors a la nova Gran Via. Tot i així, una de les característiques és que alguns trams de gespa, seguint el ritme de les estacions de l’any, canviaran de color, fins a quatre tonalitats, gràcies a unes llavors especials –engomades per evitar que se les mengin les aus–. Els arbres també són importants, uns 4.000 exemplars de set espècies «columars i alts», segons l’arquitecta Carme Fiol, que «formen un trenat entrellaçat» que tapa el calaix de formigó. Les obres de la semicobertura estan valorades en uns 79 milions d’euros.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento