Excès de silenci administratiu

  • Les administracions col·lapsen els jutjats contenciosos en no respondre les queixes dels ciutadans.
  • El 98% dels judicis penals comencen amb retard.
Juzgados en Barcelona.
Juzgados en Barcelona.
EP
Juzgados en Barcelona.

L’abús del silenci administratiu en les reclamacions contra les institucions públiques està col·lapsant els jutjats contenciosos administratius, segons va denunciar ahir el degà del Col·legi d’Advocats de Barcelona (ICAB), Pedro Yúfera.

Es triga entre dos i cinc anys a resoldre una demanda contenciosa administrativa, segons l’ICAB, que insta a les institucions a donar resposta als ciutadans per la via administrativa i en el temps que correspongui i proposa l’arbitratge per arribar a acords extrajudicials en pocs mesos. Són mesures que ajudarien a descongestionar els jutjats contenciosos i a pal·liar les "greus deficiències" que pateixen.

En aquest sentit, Yúfera va assegurar que les taxes judicials no ajudaran a reduir la litigiositat, sinó que crearan una justícia per a rics i una altra per a pobres, especialment si a Catalunya hi ha una doble imposició. A més, el 37,2% dels recursos són estimats, segons l’Informe sobre la Justícia 2011.

Saturació i retards

El col·lapse, però, no és exclusiu de la jurisdicció administrativa. La crisi ha disparat els assumptes mercantils i socials, sobretot, per modificar les condicions dels divorcis.

A més, el 98% dels judicis penals comencen amb retard, sovint perquè el primer del dia no comença a l’hora assenyalada. Yúfera va indicar que una «deficient organització i manca de responsabilitat» pel que fa als horaris poden trobar-se en la base del problema.

L’ICAB i la Junta de Govern del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSCJ) investiguen les causes dels retards —que afecten altres jurisdiccions—, i els advocats no descarten demanar sancions per als jutges que facin tard.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento