'Menquinensa', una novel·la sota les aigües

  • L'obra que dirigeix Xicu Masó és un homenatge a l'autor Jesús Moncada i al seu poble natal.
L'actor Eduard Muntada a les escoles, mullades, del TNC.
L'actor Eduard Muntada a les escoles, mullades, del TNC.
David Ruano
L'actor Eduard Muntada a les escoles, mullades, del TNC.

El Teatre Nacional (TNC) recupera la figura de l’escriptor Jesús Moncada, mort el 2005 víctima d’un càncer, estrenant l’espectacle Mequinensa. L’autor va mitificar la localitat de la franja aragonesa on va nèixer, que va desaparèixer l’any 1973 a causa de la creació d’un pantà, donada la seva ubicació entre els rius Segre i Ebre.

Una història real

Moncada va elevar Mequinensa a la categoria de mite arran de la publicació de l’obra mestra literària Camí de Sirga. Els personatges de la peça, els propis habitants de la vila, sabien des del 1957 que la seva localitat estava condemnada a ser menjada per les aigües. El director d’escena Xicu Masó s’envolta de nou actors (Míriam Alamany, Belén Alonso, Joan Anguera, Annabel Castan, Miquel Gòrriz, Maria Ibars, Carles Martínez, ell mateix i Eduard Muntada) en aquest muntatge del Nacional.

Molts d’ells interpreten diversos personatges. La germana de l’autor, Rosa Moncada, ha donat personalment el seu vist-i-plau al projecte. El seu germà va fer al mateix temps un tribut continuat en la seva producció literària al seu poble natal, fronterer i ja desaparegut.

*TNC. Pl. de les arts, 1. Aquest divendres (20.00 h); Dissabte (17 i 21.30 h) i diumenge (18h). Preu: de 18 a 26 euros.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento