Menys pressupost per a bombers, policies, transport públic i cultura

  • L'Estat ha retallat la inversió a l'ATM a la meitat en dos anys.
  • Queda en suspens la nova convocatòria de guàrdies urbans.
Dos agentes de la Guardia Urbana requieren la documentación de un conductor, en una imagen de archivo.
Dos agentes de la Guardia Urbana requieren la documentación de un conductor, en una imagen de archivo.
ARCHIVO
Dos agentes de la Guardia Urbana requieren la documentación de un conductor, en una imagen de archivo.

Les retallades als pressupostos de l’Estat es tradueixen en menys recursos per a Barcelona en l’àmbit del transport públic, la cultura, la Guàrdia Urbana i els Bombers. També tindrà "repercussions socials", segons va apuntar aquest dimecres l’alcalde, Xavier Trias, però no va detallar quines. De moment, Barcelona disposarà de 117 milions d’euros amb els que no comptava i amb els quals vol eixugar el dèficit aquest exercici mateix.

Trias va detallar totes les grans inversions, compromís de l’Estat amb Catalunya, que no es duran a terme a tenor dels pressupostos generals. Així, en el capítol de l’obra pública, queda a l’aire l’execució del Corredor Mediterrani, "primera prioritat per a Barcelona", segons Trias. També queden pendents la connexió ferroviària entre els ports de Tarragona i Barcelona i els accessos en tren a l’Aeroport. L’Ajuntament denuncia també que per continuar l’ampliació de Sants Estació només es disposarà de 0,62 milions d’euros.

No apujaran les tarifes

El transport públic disposarà de 99 milions d’euros menys  en els dos últims anys, el que suposa una reducció a la meitat dels recursos que aportava l’Estat. Tot i això, Trias va assegurar que no es tornaran a apujar les tarifes de la xarxa de l’ATM i es va mostrar partidari de negociar novament l’aportació del govern central en aquest àmbit.

Pel que fa a la cultura, una vintena d’institucions catalanes (Liceu, MNAC, etc.) rebran 21 milions d’euros, 10 menys que l’any passat. De fet, segons la comparativa feta per l’Ajuntament, només el Museu del Prado rebrà 44,7 milions.

La restricció en la incorporació de nou personal suposa, a la pràctica, que Barcelona no podrà garantir la reposició dels 183 agents de la Guàrdia Urbana que està previst que es jubilin fins al 2012. Només se’n podria contractar 18 de nous. Així, no es podrà publicar l’acord d’Oferta Pública d’Ocupació per disposar de 200 agents de la Urbana i 60 bombers més, tal com s’havia previst.

Sense marge

Des del Govern central, el ministre d’Economia i Competitivitat, Luis de Guindos, va recordar que la situació econòmica espanyola és "difícil i complicada" per al 2012 i que, per aquest motiu, no deixa marge per incloure en els pressupostos de l’Estat els compromisos contrets amb Catalunya.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento