Roben tot alló que tingui coure

  • Els lladres se'n duen qualsevol cosa, des de poms de porta fins a canonades d'aigua i gas amb el risc que això comporta.
  • Els Mossos efectuen cada dia quatre detencions per aquests delictes.
Imagen de archivo de cable eléctrico de cobre robado.
Imagen de archivo de cable eléctrico de cobre robado.
EP
Imagen de archivo de cable eléctrico de cobre robado.

Cables d’ascensors, poms de portes i làmpades de llautó, intèrfons metàl·lics, baranes, bústies antigues de llautó cromat... i, fins i tot, canonades de coure d’aigua i de gas o els mateixos comptadors. Els lladres roben qualsevol element de les finques de veïns que contingui coure, níquel o algun altre metall que puguin revendre al mercat negre, sense importar-los el risc que generin i els maldecaps que provoquin.

A principis de mes, per exemple, tres noies van entrar en un bloc situat a la confluència dels carrers Bailén i Consell de Cent, a la dreta de l’Eixample, i van arrencar el comptador del gas i part de les canonades. Va ser llavors quan el gas va començar a escapar-se amb el perill que això va comportar.

"Entren i se’n duen les canonades fins on poden amb les conseqüències que això suposa per als veïns, a més de l’enrenou de canviar la instal·lació", va explicar a 20 minutos Josep Maria Aguilà Bonfill, membre de la Junta de Govern del Col·legi d’Administradors de Finques de Barcelona-Lleida.

No són casos excepcionals. Recentment, uns lladres van entrar en dos immobles dels carrers Gavà i Begur, als barris de La Bordeta i Sants-Badal, respectivament, i van arrencar els comptadors i les canonades de l’aigua, deixant sense subministrament als veïns.

A més, algunes companyies asseguradores entenen que es tracta de vandalisme, igual que les pintades i les ratllades als ascensors, i no es fan càrrec dels desperfectes, va denunciar Aguilà, qui creu que els càstigs que reben els lladres són insuficients. "Potser ho fan per necessitat, però després, si els agafen, no els fan res, i això fa que les víctimes, que perden hores a comissaria, caiguin en la passivitat", es lamenta.

1.595 detencions el 2011

Els lladres no es limiten a robar en blocs de pisos, sinó també al carrer –s’han donat casos de sostraccions de tapes metàl·liques de la xarxa de subministrament de Granollers i de canonades al mig del carrer al barri de Sant Martí– i a empreses.

Des del 2009, s’han multiplicat per dotze els robatoris amb força a empreses, passant de 253 a 3.226 l’any passat. És per això que els Mossos d’Esquadra van posar en marxa el 2011 un Programa Operatiu Específic (POE) del metall.

En el marc d’aquest dispositiu i, segons ha pogut saber aquest diari, la policia va realitzar 27.682 controls policials a Cataluña, que van consistir, sobretot, a escorcollar furgonetes sospitoses de transportar coure sostret. També van dur a terme 914 inspeccions a deixalleries per comprovar si hi havia material robat i van practicar 1.595 detencions. Els Mossos van preferir no valorar els resultats del primer any de funcionament del POE del Metall en no poder comparar les dades –els registres anteriors no ho permeten–.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento