1972: Ocupació democràtica de Ripoll, a favor de l’Estatut

L’Assemblea de Catalunya (plataforma de coordinació d’entitats cíviques i polítiques, legals i no legals, creada el 1971 com a instrument de lluita pacífica contra la dictadura de 1939, i a favor d’un sistema democràtic) va decidir convocar el diumenge 12 de novembre de 1972, de 12 a 19 hores, una massiva «ocupació democràtica» de la ciutat de Ripoll, als Pirineus.
L’objectiu d’aquesta festa-acció era reivindicar el restabliment de l’Estatut d’autonomia aprovat el 1932 pel Parlament espanyol (i anul.lat el 1938 per un govern militar sorgit d’un cop d’estat). L’Estatut del 1932 era considerat com a punt de partida d’una alternativa democràtica a la dictadura autoritària realment existent, encara, a l’inici dels anys 70.Segons les cròniques, al matí del diumenge 12, unes 3.000 persones van desplaçar-se a Ripoll, en automòbil, en autocar i en tren. La idea era manifestar-se per «la simple presència física en el lloc de la convocatòria durant les hores previstes per a l’Acte». L’objectiu explícit: difondre la idea de que el restabliment d’un estatut d’autonomia limitat com el de 1932 podia ésser útil com a forma de ruptura per passar d’una dictadura a una democràcia.

S’acabava de provar l’eficàcia política de la fòrmula d’«ocupació pacífica» dels carrers i places d’una ciutat, on, per exemple, es podien celebrar ballades de sardanes (autoritzades, i amb publicitat), cantades (més o menys espontànies), o la col.locació, des d’un campanar, d’«un mòbil aeri, fet amb bosses inflables».

Mostrar comentarios

Códigos Descuento