Pujada descafeïnada de l'IBI

  • Només el 12% dels habitatges hauran de pagar més del previst.
  • Els aparcaments i les activitats econòmiques abonaran un 10% més per aquest impost, en compliment del decret estatal.
Nueva promoción de viviendas.
Nueva promoción de viviendas.
MARTIN MESA
Nueva promoción de viviendas.

Només el 12% dels propietaris de finques amb ús residencial a Barcelona notaran la pujada de l’Impost Sobre Béns Immobles (IBI) decretada pel Govern central. El 88% restant seguirà pagant en funció dels valors màxims que ja existien. Per contra, els propietaris de finques destinades a activitats econòmiques (indústria, comerç, hosteleria...) i d’aparcaments notaran de ple aquest augment del tipus impositiu. L’Ajuntament espera recaptar 20 milions d’euros més per aquest concepte.

Feta la llei, feta la trampa. La pujada de l’IBI del 10% decretada pel Govern de Mariano Rajoy arribarà descafeïnada a Barcelona. L’Ajuntament ha fet servir el sistema de topalls vigent encara al municipi per tal que el 88% dels propietaris d’immobles residencials segueixin pagant sota el mateix tipus impositiu que ara i de forma gradual.

El 12% restant passarà a pagar l’IBI amb límits màxims del 4% o del 6%, aplicats en funció del valor cadastral de l’immoble, en aquest cas generalment baix. Segons va explicar ahir la tinenta d’alcalde d’Economia, Empresa i Ocupació, Sònia Recasens, d’aquesta forma s’evita aplicar la pujada del 10% i es passa a fer-ho de forma progressiva.

L’Ajuntament de Barcelona és l’únic del que es té constància a tot Espanya que hagi esquivat l’augment de l’IBI fet per Decret des del Govern central. Gràcies al sistema de topalls, ja que la majoria d’ajuntaments, com ara el de Madrid, ja fa anys que van posar al dia el cadastre i van posar fi als valors màxims que gravaven de forma gradual.

La pujada, al febrer

Els que no es lliuren d’aquesta pujada de l’IBI són els immobles destinats a usos sanitaris, educatius, comercials, industrials i d’hosteleria. També els amos d’aparcaments hauran de pagar molt més aquest any i el vinent. El primer rebut arribarà al febrer. Uns 315.000 aparcaments, 45.000 comerços i 1.800 establiments d’hosteleria hauran de pagar un 10% més d’IBI, segons dades municipals. Per als immobles destinats a aquests usos de major valor cadastral s’arribarà a pagar un 20% més.

Així, els habitatges que presenten un valor cadastral de fins a 60.000 euros, hauran de pagar fins a un 4% més, mentre que pels que el seu valor superi els 60.000 euros s’haurà d’abonar fins a un 6% més d’IBI. Amb aquesta modificació, l’augment del tipus impositiu de l’IBI passa del 0,75% al 0,82% i el tipus específic passa de l’1% a l’1,1%.

Per a l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, "l’increment de l’IBI per part del Govern espanyol és una agressió a l’autonomia dels governs locals, és una vergonya". Trias també va fer constar la paradoxa que suposa que el grup municipal del PPC condicionés el seu suport als pressupostos a una rebaixa de l’IBI, quan ara el Govern central, a mans del PP, "ens obliga a pujar l’IBI, vulguis o no".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento