Els catalans encara no llegeixen prou per falta d’implicació dels adults

  • El 61,9% llegeix almenys quatre llibres l’any, 10 punts per sota de la mitjana europea.
  • Cultura impulsa un pla per generar lectors.
Imagen de archivo de una librería.
Imagen de archivo de una librería.
ARCHIVO
Imagen de archivo de una librería.

El Departament de Cultura s’ha fixat com a objectiu millorar els hàbits de lectura i passar, en quatre anys, del 61,9% dels catalans que llegeixen almenys un llibre cada trimestre al 71%, que és la mitjana europea. Aquest dilluns va donar a conèixer els eixos principals del Pla Nacional de Lectura que està dissenyant per aconseguir-ho.

"Les noves generacions requereixen l’exemple dels adults i en la cultura és imprescindible", va assenyalar la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, qui fa uns dies va presentar la vessant educativa del Pla pel qual s’incrementarà el temps destinat a la lectura diària i el nombre de títols llegits al llarg del curs.

Al seu entendre, "la lectura no és només una responsabilitat del professor de llengua", sinó de tots els mestres, els pares i la societat en general, perquè és "la porta d’accés a tots els coneixements".

Millora dels hàbits

Sota el lema Impuls de la lectura: 100% lectors, el Pla Nacional de Lectura 2012-2016 té per objectiu final aconseguir "una ciutadania més lectora i, per tant, més lliure, plural i democràtica", va explicar el conseller de Cultura, Ferran Mascarell. La millora dels hàbits lectors passa per prestigiar la lectura, donar una major visibilitat als autors, impulsar les 650 llibreries, usar les xarxes socials i implicar els mitjans de comunicació.

Les mesures concretes es presentaran pels volts de Sant Jordi. Aquest dilluns se’n van anunciar els objectius quantitatius, entre els que destaca passar del 8,2 al 12% els lectors usuaris de bibliote-ques, i del 5,8 al 8% els lectors d’ebooks. Cultura vol incrementar la facturació de les editorials catalanes un 5% –el 2010 va caure un 10% respecte al 2009 i, enguany, pot baixar un 6% més–, així com la facturació del llibre digital passi del 0,9% actual al 2%.

L’impuls de les 650 llibreries en tant que espais culturals estratègics o la creació de clubs de lectura són altres mesures.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento