Augment històric de la T-10 i rebaixa a joves, aturats i usuaris habituals al metro de Barcelona

  • El bitllet senzill puja un 38% i el de 10 viatges, un 12%.
  • La T-Mes, la T-Jove i laT-Trimestre baixen.
  • Les multes s’encareixen el doble i els títols tindran un holograma.
  • La T-12 serà vàlida fins als 13 anys.
Abono de metro de Barcelona.
Abono de metro de Barcelona.
ARCHIVO
Abono de metro de Barcelona.

La temuda pujada del títol més usat del transport públic finalment ha arribat: la T-10 serà un 12% més cara l’any vinent, un increment que no s’havia aplicat mai i que quadruplica l’IPC. Les targetes multiviatge unipersonals, en canvi, baixen. Els joves i els aturats tindran descomptes i la T-12 serà vigent fins als 13 anys. Aquestes són algunes de les novetats tarifàries que va aprovar aquest dilluns l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) i que s’aplicaran el 2012.

La T-10 és el títol més usat, ja que concentra el 70% dels viatges validats. L’any vinent costarà un euro més, i això vol dir que arribarà als 9,25 euros. La T-50/30 s’encareix un 10% i costarà 37 euros i el bitllet senzill és el que més s’enfila, amb un cost de 2 euros (+38%). A l’altre extrem, els títols unipersonals i multiviatge baixen. La T-Mes costarà 50 euros l’any vinent (un 2% menys), mentre que la T-Trimestre valdrà 135 euros (-3,6%). "Canviem la política tarifària a favor dels abonaments", va explicar aquest dilluns el conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, qui va insistir en el fet que "cal premiar l’usuari que per mobilitat obligada ha d’usar el transport públic".

Alguns descomptes

Els aturats gaudiran d’un descompte a partir del 50% en la compra de la T-Trimestre, que s’implantarà al febrer del 2012 i que es gestionarà d’acord amb el Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC). Els menors de 25 anys es beneficiaran d’una reducció del 16% de l’import de la T-Jove (de 119 euros a 100 euros). A més, els joves podran adquirir un títol trimestral pagant dues T-Mes (33% de descompte). Mentre no arriba la T-16 (gratuïtat del transport fins als 16 anys), promesa electoral de l’actual alcalde de Barcelona, Xavier Trias, l’ATM ha acordat que la T-12 tingui vigència fins als 13 anys (encara que no en canviarà el nom). Amb tots aquests canvis tarifaris, s’incrementa l’aportació dels usuaris al cost total de la xarxa de transport públic. Si ara el bitllet suposa el 42% del que costa el transport, al 2012 s’arribarà a sufragar un 47% de forma directa. Les Administracions n’aporten la resta.

Una altra línia d’actuació serà combatre el frau. Així, la multa per viatjar sense bitllet passa de 50 a 100 euros. D’altra banda, els títols integrats incorporaran un holograma per dificultar-ne la falsificació. Tindran un suport magnètic, sense contacte. A més, s’augmentarà la vigilància, es tancarà el perímetre de les estacions de Renfe i s’hi instal·laran càmeres. Pel que fa el bitllet senzill de Rodalies també puja un 38% i valdrà 2 euros; el Bonotren de 10 viatges costarà 25 cèntims més (8,10 a) i l’abonanent mensual es queda en els 31,95 a actuals.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento