L’actualització dels lloguers afecta 10.000 comerços

  • Entre el10% i el15% dels establiments estan pendents d’un augment de les tarifes del’arrendament.
  • I tres de cada 10 no ho podran resistir i tancaran.
El Portal de l'Àngel de Barcelona.
El Portal de l'Àngel de Barcelona.
Paula Mateu / ACN
El Portal de l'Àngel de Barcelona.

Entre el 10% i el 15% dels comerços de Catalunya estan pendents de l’actualització del preu del lloguer de renda antiga, «una espasa de Dàmocles» que pesa sobre prop de 10.000 establiments, en paraules del president de la Confederació del Comerç de Catalunya, Miguel Ángel Fraile. Es calcula que tres de cada 10 acabaran tancant.

A les pèrdues de la crisi, els comerciants hi sumen ara que s’apropa el moment en què hauran d’actualitzar el preu de lloguer, en virtut de la Llei d’Arrendaments Urbans (LAU), la moratòria de la qual venç el 31 de desembre del 2014. Els propietaris dels locals podran arribar a demanar un lloguer fins a 20 vegades més car, ja que la majoria d’aquests establiments estan ubicats en zones comercials cèntriques. El 60% són a Barcelona ciutat.

Difícil adaptació

L’actualització dels preus del lloguer de renda antiga no és pas una novetat, la LAU es va aprovar als 90. Ara bé, si en un primer moment entre un 25% i un 30% d’establiments, segons Fraile, estaven afectats per l’actualització, els darrers anys s’ha reduït aquesta xifra fins al 10% que es calcula que hi ha actualment. Pel camí, molts comerços han tancat ja, però d’altres han marxat a nous locals.

De fet, dels 10.000 comerços que hauran d’adaptar-se als nous arrendaments, la Confederació del Comerç calcula que prop d’un 70% es traslladaran, per tal de mantenir la clientela i poder pagar el lloguer, tot i la crisi. Ara bé, tres de cada 10 d’aquests locals tancaran. La difícil situació econòmica no ajuda. Així ho corrobora la presidenta de l’Associació de Comerciants CorEixample, Carme Izquierdo, que ha vist com les botigues "de tota la vida" han anat tancant per la davallada de les vendes i la perspectiva de, ara sí a curt termini, haver de pagar molt més pel lloguer del seu local.

Javier Cottet, president de Barna Centre, confirma també que la pujada dels lloguers és un escull més que pot desanimar el comerciant que es troba en plena disminució de vendes. Ara bé, Cottet és partidari que els comerciants "espabilin i que s’adaptin a la demanda", bàsicament el turisme. A Catalunya, es calcula que en quatre anys han tancat 15.000 botigues i 50.000 treballadors del sector comerç han perdut la feina.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento