1893-1952: Llibres per a infants, al Brasil

Romà Puiggarí i Solà, «aproveitando pesquisas feitas por vários estudiosos, revela as crianças em textos simples, com muita açao, bom humor e ingenuidade, conhecimientos curiosos da flora, fauna, geografia e tradiçoes brasileiras».
Els llibres per aprendre a llegir en llengua portuguesa, pensats i escrits per un mestre català,  han esdevingut una fita molt destacada de l’aprenentatge inicial de la lectura al Brasil. El primer llibre de Puiggarí fou: Coisas brasileiras (1893). I, el segon: Livro de leitura (1895) seria el primer d’una sèrie de quatre, que s’anirien reeditant, com a mínim, durant 35 anys: el 1931 es publicaria la 37ª edició del primer volum de Livro, el 1934, la 36ª edició del segon volum, etc.L’editor seria, sempre, Alves, de Rio de Janeiro (per bé que Puiggarí era mestre del barri de Braz de Sao Paulo, a l’escola que, des de 1966, es diu: Escola Estadual de Primeiro Grau «Romao Puiggarí» ).  El 1945, Felip Mestre i Jou arribà a Brasil, procedent de França i Portugal. Aviat va posar en marxa, a Sao Paulo, el que seria una gran casa d’edicions escolars i tècniques: l’Editora Mestre-Jou, que tindria un catàleg amb centenars de títols i serviria per finançar, al 1956, un número mític de la Revista de Catalunya.

El 1952, s’intal.là a Porto Alegre, Brasil, el mestre Joan Puig Elías, que ja tenia 54 anys i, al 1936, havia presidit el CENU, el Consell de l’Escola Nova Unificada, el màxim organisme planificador de tot l’ensenyament a Catalunya. Brasil seguia essent molt atractiu per als mestres catalans.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento