Jordi Portabella: "Ajuntem la reivindació de serveis socials i de drets nacionals"

  • És candidat d'Unitat per Barcelona a l'alcaldia.
  • Presideix el grup municipal d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona.
  • Assegura sentir-se orgullós de ser barceloní.
  • És biòleg, amant de la cultura catalana i apassionat del Barça.
Jordi Portabella.
Jordi Portabella.
HUGO FERNÁNDEZ
Jordi Portabella.

Entaulats al bar Oller, Portabella explica que ha crescut en el mateix barri de l’Eixample que Joan Laporta, un dels seus socis.

Per què ha triat el bar Oller?

És un bar del costat de casa. Com diu una placa que li vaig posar, és un dels bars que fa barri, perquè està arrelat al barri.

Parlem del seu lema: Tots units fem més força. S’assembla a l’himne del Barça. És una aportació de Laporta? Què aporta ell i Reagrupament a la coalició amb ERC?

És la força de la suma. Anar units i, més amb la crisi, permet donar confiança, i si ens hem posat d’acord nosaltres, també ho farem per resoldre els problemes dels barcelonins.

Però, a ERC, què és el que mana ara? L’E d’Esquerre o la C de Catalunya, a part de l’R?

Predominen, com sempre, les tres. És a dir, alta sensibilitat social, transparència i aprofundiment democràtic. I entendre que els veïns tenen consideració de ciutadans amb drets i amb deures. I la C com a Barcelona capital d’Estat.

I quin és el tret diferencial respecte els altres partits d’esquerre i nacionalistes?

Creem un tercer espai polític que ajunta la reivindicació nacional i la social. Treballem per la independència de les persones i del col·lectiu. Hem d’apostar per donar els millors serveis i, alhora, hem d’assolir el dret a decidir, tot sabent que el camí més ràpid per sortir de la crisi és tenir capacitat econòmica i independència política.

Però, això no depèn només de l’Ajuntament de Barcelona?

No, és clar, però només serà possible si Barcelona, com a capital del país, ho lidera.

Quins serien els pilars d’UxB?

El primer és crear treball per a 50.000 persones.

I això, com es fa?

Fent una aposta estratègica, reindustrialitzant l’àrea metropolitana, afavorint la indústria del coneixement, l’emprenedoria, retenint el talent i els serveis associats a la indústria. Hem de reivindicar el tracte econòmic aprovat a la Carta Municipal i que no s’està complint, que és participar de forma bilateral amb l’Estat en els impostos. I rebre uns diners com a capital cultural, que ara només són 13 milions i que és tres cops menys d’allò que l’Estat posa a El Prado.

De vegades, els barcelonins tenen la sensació que Barcelona és una ciutat per visitar, per viure-hi si ets un alt executiu d’una multinacional, però no per a ells.

La qualitat de vida està relacionada amb l’urbanisme, els carrers nets i segurs, menys sorollosos, i amb serveis bàsics, com la salut i l’educació, especialment, per a gent gran. Lluitarem perquè no hi hagi retallades.

Tot això està en perill?

Sí. Està en perill quan s’anuncien retallades del 10% a tot.

En aquest sentit, l’alcaldable de CiU, Xavier Trias, és un risc?

S’haurà de veure en funció de la credibilitat de les seves propostes. Hem d’escoltar-les i veure si vol o no fer retallades.

ERC vol ser la clau del govern...

Ho serà.

Però estan disposats a fer de nou el tripartit d’esquerres?

Els pactes postelectorals no es plantegen fins que no se saben els resultats. Quan vaig decidir no entrar al tercer tripartit, una setmana abans no n’estava gens convençut. Podem pactar amb qui ens doni més garanties d’anar avançant cap a uns millors serveis a la ciutadania i una major reivindicació nacional de Catalunya. Ja no pensem en un binomi serveis socials-drets nacionals, sinó que això va junt.

Si no ho aconsegueixen, prefereixen 4 anys més a l’oposició?

Sí, tot i que volem està al govern.

Els barcelonins volen solucions ràpides. Falta pragmatisme?

La política és pragmàtica, però, pel que fa a la gestió, necessites un model de ciutat. Proposem que la ciutat es vagi centrant en el valor afegit, en el coneixement. Si no, fracassarem.

Portabella ha sigut pragmàtic en ajuntar Laporta i Reagrupament per guanyar vots i regidors?

Hem volgut enfortir l’opció independentista.

Però, considera Laporta una persona d’esquerres?

Vol sumar per avançar cap a la independència. Entén perfectament que s’han de donar serveis a la ciutadania perquè hi hagi cohesió social, que és clau per assolir la independència.

No li ha sabut greu haver estat quatre anys a l’oposició? Pel que diu, té el cuquet de governar.

M’agradaria, des del govern es pot transformar més la realitat que l’oposició, tot i que hem estat influents. Però, a qualsevol preu no hi entrarem. S’ha de buscar un nou model de ciutat. Fa 4 anys, PSC i ICV ens van dir que el model encara durava. On estaríem si haguéssim entrat al govern? Desdibuixats.

Però, també han hagut de buscar un revulsiu amb la coalició?

Si saps que no passes pel teu millor moment, perquè hi ha altres opcions polítiques que ocupen el teu espai, has de buscar acords per enfortir-te. La suma té valor en ella mateixa. És a dir, Convergència i Unió s’han donat puntades en la consulta del 10 d’abril. Això els afebleix, igual que al PSC i al PSOE amb el fons de competitivitat. Nosaltres hem creat una coalició, que ens enforteix.

Però, és una coalició prou forta? Perquè Laporta hi va entrar a canvi de trencar-ne una altra...

Sí, però, els mesos que fa que estem junts no hi ha hagut problemes. Estem fent propostes modernes i ens ho passem bé.

Quin és el gran error que ha comès el govern en aquesta legislatura, que no hagués comès mai si hagués estat ERC al govern o que no cometrà si hi entra ara?

Que no es pot fer veure que tot continua igual, perquè el món ha canviat. No només no és igual que fa cinc anys, sinó que no ho tornarà a ser mai.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento