Benestar ajudarà als adoptats a trobar els seus pares biològics

Cinc nois demanen el servei gratuït postadoptiu. Tècnics de la conselleria fan de mediadors i donen suport psicològic.
Si com diu el clàssic «qui perd els orígens, perd la identitat», la cerca de la família biològica és per a molts adoptats un objectiu gairebé vital. Però sovint es troben amb pors per la reacció que tindran els pares en veure’ls aparèixer o topen amb problemes.Coneixedor d’aquesta problemàtica l’Institut Català de l’Acolliment i l’Adopció (ICAA) ha endegat un servei postadoptiu que, a banda d’assessorament per a les famílies adoptives, pretén ajudar gratuïtament a aquests nens a trobar els pares biològics, això sí, quan cumpleixen els 18 anys.

Professionals de l’ICAA, depenent de Benestar i Família, estudien la documentació del procés administratiu i si al final hi ha contacte amb la família biològica, «fan de mediadors i acompanyen amb suport psicològic» l’adoptat, explica la directora de l’ICCA, Rosa Bertran.

Des del setembre, l’ICAA  ajuda cinc adoptats a reconstruir el seu arbre genealògic, després d’intentar-ho en solitari. Bertran admet que en alguns casos no comencen la recerca fins la mort dels pares adoptius per «por a trair fidelitat», tot i que alguns inicien la cerca amb la complicitat de la seva família. Si troben l’origen refermen la identitat.

Registre d’adopcions

Des de mitjans dels anys 90 les mares que donen en adopció els seus fills estan obligades a identificar-se. No passa el mateix a molts dels països amb convenis per a l’adopció i per això les famílies adoptives no tenen sovint cap referència biològica de l’infant i amb sort coneixen l’orfandat o les persones que l’han atès. L’ICAA ha obert un registre on les famílies adoptants han de deixar les dades de l’infant, des de la sentència de l’adopció a informes mèdics.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento