Les entitats socials atenen a prop de mig milió de persones més que quan va començar la crisi

  • El 9,3% de les entitats socials ha desaparegut i d'aquestes, gairebé la meitat treballava amb immigrants.
  • Les entitats que treballen amb persones amb discapacitat generen una tercera part de l'activitat econòmica del sector.
  • Les dedicades als infants i joves mobilitzen un terç del voluntariat.
  • Uns 300.00 catalans fan voluntariat social, un 23% més que quatre anys abans.
Diversos voluntaris del Banc dels Aliments de Girona.
Diversos voluntaris del Banc dels Aliments de Girona.
ACN
Diversos voluntaris del Banc dels Aliments de Girona.

La crisi ha disparat el nombre de persones que es veuen obligades a demanar ajuda. Segons l'Anuari 2013 del Tercer Sector Social, les entitats socials catalanes van atendre 2,13 milions de persones el 2011, és a dir, 430.000 més que quan fa esclatar la crisi financera, el 2007. A més, el 9,3% de les entitats va desaparèixer en aquests quatre anys. Les que més afectades van ser les que treballen amb immigrants: el 44% de les que s'han dissolt o es mantenen inactives treballaven amb nouvinguts.

El creixement de persones destinatàries ha anat acompanyat del sorgiment de nous perfils, principalment associats al context econòmic actual. La vulnerabilitat afecta especialment a joves, famílies i dones i la pobresa cada cop afecta més als nens. De fet, la majoria d'entitats que treballen amb persones en risc de pobresa es van constituir entre el 2006 i el 2010 (les que es dediquen a altres col·lectius són més antigues) i de mitjana cadascuna atén entre 2.400 i 2.500 persones i compta amb prop de 200 voluntaris (xifres superiors a la mitjana).

Aquestes entitats, però, encara no són majoritàries. De les 738 entitats que han participat en l'anuari, el 19% treballa amb infants i joves; el 15%, amb dones; el 14%, amb gent gran i el mateix percentatge ho fa amb persones amb discapacitat. Aquestes últimes contracten un terç dels treballadors del sector i generen una tercera part de l'activitat econòmica, mentre que les que es dediquen als nens i adolescents mobilitzen un terç dels voluntaris. Una de cada tres entitats és troba a Barcelona i un altre terç a la resta de la demarcació.

La solidaritat, però, no va minvar. El nombre de voluntaris va créixer un 23%, passant de 245.000 a 300.000 persones en quatre anys. El 40% hi dedicaven entre cinc i deu hores a la setmana i un 36%, menys de cinc hores setmanals. El 2011, hi havia un 7% més d'homes, amb la qual cosa ja eren el 41% dels voluntaris. Per grups de d'edats, destaca l'augment del 6% dels majors de 65 anys però també la caiguda de prop del 8% de la participació de menors de 35 anys.

Lluitant pels recursos

Les donacions de particulars i institucions privades han crescut un 4% mentre que les quotes periòdiques han caigut un 7% i la contractació de serveis, un 5%. No obstant, les entitats van aconseguir recaptar un 8% més amb activitats puntuals organitzades per recaptar fons. En qualsevol cas, la caiguda del 5% que ha patit de l'aportació pública ha quedat compensada.

Les entitats també han patit la desaparició de les obres socials de les caixes d'estalvi arran de la crisi i la reestructuració bancària. Actualment, pràcticament l'única que continua activa és la Fundació Obra Social La Caixa, tot i que n'han sorgit de noves a partir d'antigues obres socials, com la Fundació Catalunya-La Pedrera o la Fundació d'Antigues Caixes Catalanes, però amb dimensions més petites. En aquest sentit, el Tercer Sector també celebra l'expansió progressiva de la banca ètica, més compromesa amb els valors i les persones.

En qualsevol cas, el pressupost mitjà ha augmentat un 11% fins els 865.818 euros i el del conjunt del sector va arribar als 6.000 milions d'euros, és a dir, el 2,8% del PIB català. La desaparició d'entitats socials i l'augment del pressupost fa pensar als autors de l'estudi que el sector viu un procés de concentració. També han hagut d'aprimar les seves estructures i això, sumat a la dissolució d'algunes, s'ha traduït en 18.000 treballadors menys respecte el 2009. Tot i això, el 2011 hi havia 102.000 persones treballant, 2.000 més que el 2007.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento