Memòria històrica

Un 26 de gener, però de 1939, fa avui 70 anys, les tropes franquistes van ocupar Barcelona i molta gent, estant d'acord o no amb el nou règim, va respirar tranquil·la perquè allò significava el final dels gairebé tres anys de bombardejos indiscriminats sobre la població, objectiu de continuades massacres.

A la barbaritat d'una guerra, on era enviada la joventut, la fam i les privacions, el poble de Barcelona estava esperançat que el malson s'acabés aviat.

No van trigar a despertar i la gran majoria de catalans van patir encara molts i molts anys de flagells. Encara són evidents a Barcelona signes d'aquells bombardejos. Un monument, a la Gran Via, ens en recorda les víctimes.

Catalans amagats o fugits van tornar a casa mentre d'altres cuitaven a amagar-se i a fugir. 70 anys més tard les coses han canviat, però ni per a la següent generació les coses poden tornar a ser igual. Memòria Històrica? La història és la història i la memòria és una altra cosa.

Un record i un reconeixement a tots aquells que van ser protagonistes de la història, en especial a aquells que no haurien volgut ser-ho mai.