Comunitat Valenciana

El Consell retornarà d'ofici les ajudes a cuidador no professional que es van reduir amb el "copagament encobert"

  • La Generalitat Valenciana retornarà d'ofici a les persones depenents les ajudes a cuidador no professional que es van reduir amb el "copagament encobert" establit per l'anterior govern autonòmic, amb l'objectiu de "retornar a la gent el que durant anys els van llevar de manera injusta i il·legal".
Dependència
Dependència
EUROPA PRESS/JCCM
Dependència

Així ho ha anunciat la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, durant la seua compareixença en les Corts, preguntada per la diputada socialista Concha Andrés sobre les conseqüències de la sentència del TSJCV que obri la via a més de 6.000 dependents a exigir la responsabilitat patrimonial de la Generalitat per a recuperar les quantitats abonades pel copagament entre els anys 2012-2015, així com sobre les responsabilitats de l'anterior Executiu per la declaració de nul·litat dels copagaments i reduccions aplicades a les prestacions de la dependència.

Oltra ha precisat que estes devolucions "d'ofici" es portaran acabe a partir dels pròxims mesos. "El Consell engegarà d'ofici el retornar a les persones que van veure minorades les seues ajudes a cuidador no professional amb eixe repagament encobert que es va introduir, per a començar a retornar a la gent el que durant anys els van llevar de manera injusta i il·legal", ha asseverat.

La també portaveu del Consell ha precisat que estes devolucions solament podran fer-se en el cas dels cuidadors no professionals perquè el repagament, "tal com ho va introduir el PP", es pagava directament als centres i la Conselleria no pot fer la devolució d'ofici perquè "desconeixem les quanties que es van haver d'abonar perquè es vehiculava a través del centre". No obstant açò, ha animat a les persones afectades a "reclamar" per via administrativa: "este Consell respondrà".

Oltra ha apuntat que el "repagament" -al que s'ha referit Andrés- és "un dels exemples de la ruïna en diferit del PP", en este cas, "un dels més sagnants" per tractar-se de persones amb graus de dependència, per la qual cosa "la responsabilitat de l'antic govern és tota" per l'Orde 21/2012 i el Decret 113/2013 que establia "la minoració en les prestacions a les persones cuidadores i el copagament confiscatori en el servici de centres de dia i ocupacional", ha explicat.

Les dos normes, ha recordat, van ser declarades il·legals pel TSJCV, la qual cosa suposa un impacte econòmic de 122 milions d'euroas per a la Generalitat. "M'encantaria anar al Tribunal de Comptes i els qui van fer este forat pagaren amb el seu patrimoni", ha indicat Oltra, qui s'ha referit a anteriors governs del PP com els que "van fer que persones abandonaren centres ocupacionals perquè no podien fer front a la confiscació".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento