Jordi William Carnes: "El turisme d'alcohol i soroll no ens interessa i no el volem sota cap concepte"

  • L'exregidor socialista s'estrena com a director general de Turisme de Barcelona.
  • Substitueix Pere Duran, qui ha estat 14 anys en el càrrec.
  • Barcelona celebra aquest dimarts la primera audiència pública de turisme.
  • Té lloc a l'auditori de la Biblioteca Jaume Fuster de Lesseps a les 19.00 hores.
Jordi William Carnes, director general de Turisme de Barcelona, retratat a una oficina del districte tecnològic 22@ de Barcelona.
Jordi William Carnes, director general de Turisme de Barcelona, retratat a una oficina del districte tecnològic 22@ de Barcelona.
MIQUEL TAVERNA
Jordi William Carnes, director general de Turisme de Barcelona, retratat a una oficina del districte tecnològic 22@ de Barcelona.

L'auditori de la Biblioteca Jaume Fuster de Lesseps acull aquest dimarts la primera audiència pública de turisme (19h) un cara a cara entre veïns i responsables municipals sobre el model turístic de la ciutat. La trobada coincideix amb l'estrena com a director general de Turisme de Barcelona de Jordi William Carnes (Barcelona, 1959) exconseller i exregidor socialista. Substitueix Pere Duran, qui ha estat 14 anys al càrrec.

Per primer cop el turisme s'obre al debat ciutadà.

Totes les ciutats d'èxit hem de gestionar-los en benefici de tothom. Illançar aquest debat és una gran manera de pensar entre tots en com millorar i continuar fent del turisme un element de creixement econòmic i que generi beneficis que percebi la població. I reduir els impactes i les molèsties.

Pot Barcelona morit d'èxit?

Això és com el símil del futbol:hem guanyat Champions però hem de continuar lluitant. Si sorgeixen problemes hem de resoldre'ls, més enllà del crit i de la manifestació, que són legítims, sent capaços de seure per tocar problema per problema.Cada any apareixen noves  destinacions. Barcelona ha de saber crear nous productes vinculats al mar, als Pirineus, a la proximitat o a la salut.

Per exemple, com resoldre la massificació de certes zones?

A l'estiu tenim turistes que ens visiten des d'altres indrets de Catalunya i per tant tenim un problema de mobilitat. En el cas dels autocars s'han fet coses però encara es poden donar algunes passes més. Per resoldre les cues davant de determinats edificis hem de fer més gestió online de la venda de tiquets. I fer de tots els allotjaments turístics llocs segurs, transparents i amb fiscalitat.IBarcelona ha de poder continuar venent Barcelona al món. I per això part dels diners dela taxa turística han de destinar-se a protegir la destinació, és legítim.

El pagament per accedir al Park Güell podria traslladar-se a altres equipaments?

L'accés a determinats llocs té un valor i posar-li preu és una forma de prioritzar i evitar la massificació i de contribuir al seu manteniment. I el visitant ha de contribuir perquè sinó es paga solament amb els impostos dels ciutadans. Respecte a altres equipaments, crec que s'ha d'estudiar cas per cas. A la Sagrada Família existeix política de ticketing però ha de participar en la solució del problema de les cues perquè si no, sense voler, pot acabar malmetent la imatge del temple.

Els creuers van vent en popa?

L'any passat hi va haver una baixada i enguany ho intentarem recuperar. Ara tornem a estar en un moment de solvència i els operadors ho saben.I per això aquest any tornarem a tenir més vaixells i activitat. Hem d'aconseguir també que tota la xarxa de la Mediterrània tingui connexió dels vaixells amb dos motors al subministrament elèctric dels ports i al mateix temps que sigui sostenible. Crec que no som del tot conscients de la importància que ens diguem ser Europa i això vol dir, capacitat de crear lobbies.

A la ciutat li interessen tots els tipus de turistes?

No. No ens interessa el de soroll i alcohol.Aquesta gent podria estar a qualsevol altre lloc del món i aquí tenim una cultura cívica que sempre ha estat molt estricta amb això. Determinat tipus de turisme no el volem ni voldrem sota cap concepte.Tenim molts esdeveniments perquè tenim una imatge de ciutat seriosa molt arrelada.

Quin vol que sigui el seu llegat?

Fer que el conjunt del territori es beneficïi del turisme:barris i municipis. Estic convençut que Glòries serà una icona de la ciutat en els propers 5-6 anys i que tenim petites joies que en la mesura que siguem capaços d'anar-les descobrint  treurem la pressió d'altres llocs.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento