Comunitat Valenciana

Barceló confia a presentar "en breu" com s'internalitzaran les ressonàncies al no poder subrogar el personal d'ERESA

  • VALÈNCIA, 28 (EUROPA PRESS)
Ressonància magnètica
Ressonància magnètica
INFOSALUS - Archivo
Ressonància magnètica

La consellera de Sanitat, Ana Barceló, ha expressat la seua confiança aquest dimarts a poder presentar "en breu" a la mesa tècnica "el dibuix" de com va realitzar-se el procés d'internalització de les ressonàncies magnètiques després de l'informe de l'Advocacia de la Generalitat que qüestiona la subrogació del personal de la UTE Erescanner que presta el servici.

Barceló, després d'inaugurar la 35 Jornada Viure en Salut 'La transversalitat en la violència de gènere', ha apuntat en declaracions a Europa Press que aquest informe de l'Advocacia que assenyala que "no és pacífica" la doctrina respecte a subrogar el personal, obri "un nou escenari" per a dissenyar com tornarà el servici a la gestió pública.

Sobre aquest tema, ha explicat que estan estudiant l'informe per a "veure tot l'escenari que s'obri tenint en compte totes les puntualitzacions" que fa l'Advocacia per a acabar amb el procés.

En eixe sentit, ha assenyalat que estan treballant per a poder determinar com es farà el procés i que la pròrroga actual no s'allargue, encara que ha insistit que encara no té decidida cap fórmula. En aquest sentit confia que "en breu es puga tindre el dibuix de com se'n va a poder dur a terme per a traslladar-ho a la mesa sectorial".

Barceló ha explicat que des que va subrogar el personal d'Alzira amb la fórmula de personal a extingir "s'han produït diverses fites" que canvien la situació ja que aleshores hi havia "un buit legal". Eixe procés, ha recalcat, està "blindant" per la diferents sentències del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana i la Llei de Sanitat Pública.

No obstant açò, ha insistit que el cas d'Eresa és "totalment diferent" després de l'informe del Consell Jurídic Consultiu (CJC), que va emetre a l'octubre, i per un altre, una sentència del Tribunal Constitucional i amb l'Informe de l'Advocacia.

Sobre aquesta qüestió, fonts de la Conselleria han detallat a Europa Press que l'Informe de l'Advocacia de la Generalitat diu que no existeix una norma amb rang de llei aplicable al contracte d'Erescanner que permeta l'Executiu valencià declarar que se subroga amb la condició a extingir.

L'informe, apunten, no realitza proposta alternativa, sinó que es limita a dir que la Generalitat no pot reconéixer unilateralment la condició d'"indefinit no fix" al personal d'Erescanner, ja que aquesta facultat correspon a un Jutjat social, si entén que hi ha successió d'empresa.

Per tant, la Conselleria està estudiant i valorant com se'n va a dur a terme eixe escenari, ja que el procés d'internalització del servei de ressonàncies se'n va a produir igualment, recalquen.

En aquest sentit, assenyalen que, atés que existeix un nou escenari legal, la Conselleria de Sanitat ha d'adaptar-se als terminis que siguen necessaris perquè es puga realitzar la internalització d'aquest servici en el sector públic. D'una banda perquè "en tot moment se'n va a garantir i mantindre el ritme de l'activitat assistencial, i per un altre perquè cal respectar i garantir les condicions laborals dels professionals".

La fórmula de disposar dels nous professionals és cobrint les noves places per borsa. Quant a les places afectades, el departament que dirigeix Ana Barceló té previst crear 219 i, aproximadament, es calcula que en els hospitals públics valencians hi ha prop de 160 treballadors de la UTE Erescanner. És a dir, "se'n van a crear un major nombre de places", asseveren, al mateix temps que incideixen que aquestes places es cobriran amb personal en borsa.

Així mateix, asseguren que l'informe no té cap conseqüència per al personal de l'Hospital de la Ribera. Agreguen que la situació del personal d'Alzira és diferent perquè la reversió es va produir en un moment diferent en el qual no existia aquest escenari i perquè estava recolzat per la Llei d'acompanyament del 2017.

"CONFLICTE INNECESSARI I PERPLEXITAT"

Per la seua banda, els responsables dels sindicats CCOO i UGT han exigit a la Conselleria de Sanitat que els entregue l'Informe d'Advocacia tal com es van comprometre en la reunió per a poder estudiar-ho en profunditat.

Sobre aquest tema, la portaveu de Sanitat de CCOO PV, Rosa Atiénzar,

considera que s'ha generat "un conflicte innecessari" i ha recalcat que en el servici de ressonàncies està "clar que hi ha una successió d'empreses" perquè "hi ha una transmissió patrimonial, en el mateix espai i amb les mateixes màquines".

En eixe sentit, ha recordat que hi ha diferents sentències que "obliguen l'administració a la subrogació del personal, com la Llei de Contractes o la Llei de Responsabilitat Social de la Comunitat Valenciana", per la qual cosa caldrà "buscar la fórmula de com fer-ho si hi ha un problema".

Per açò, espera que la Sanitat "done prompte una solució que atenga de manera integral el problema" i que "mantinga la recuperació del servici" però "que acabe amb la inseguretat jurídica dels treballadors de la concessionària" i es respecten els drets constitucionals del personal que vol accedir a una ocupació pública i sobre aquest tema ha apuntat que "hi ha alternatives" com s'ha fet amb la subrogació dels bombers forestals.

Per la seua banda, des de la Federació de Sanitat d'UGT, Mari Fe Navarro, s'ha mostrat "perplexa" pel canvi de criteri de l'Advocacia en qüestionar ara que hi haja una successió d'empreses.

Navarro, que ha criticat que encara no disposen de l'informe, ha aclarit no obstant açò que al principi no "poden posar en dubte la legalitat" del dictamen de l'Advocacia de la Generalitat. No obstant açò, ha demanat a Sanitat que "s'evite un perjuí a la població" perquè "no haja de patir aquests canvis en l'atenció del servici".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento