Comunitat Valenciana

Fecoval, "alarmada" per les "baixes desproporcionades en licitacions i la reducció de les inversions públiques"

  • La Federació de Contractistes d'Obra Pública de la Comunitat Valenciana (Fecoval) ha expressat la seua "preocupació" i "alarma" cada vegada major per la tendència a prevaldre les baixades de preu en les licitacions com a factor fonamental en l'adjudicació.

Esta realitat ha portat a les empreses a una "espiral en la qual pràcticament lluiten per aconseguir mantindre un volum de facturació que els permeta mantindre la seua estructura i no haver d'escometre nous processos de regulació de personal", argumenta l'entitat en un comunicat.

Per a Fecoval, esta situació d'acceptar "baixes desproporcionades fora del valor del mercat, no deixa de ser una deixadesa en les funcions que l'Estat té assignades i que hagueren de ser inqüestionables, com per exemple, sense anar més lluny, la protecció dels treballadors, els seus salaris dignes i el manteniment dels seus llocs de treballs i més en els temps de la responsabilitat social".

El president de Fecoval, José Luis Santa Isabel, es mostra "indignat per la postura de les administracions -tant estatal, com autonòmica i local-, i, fins i tot, dels jutges que accepten les baixades de preu com un model acceptable".

"Per posar un exemple, -apunta- quan un jutge, dins d'un procediment de demanda, aprova la justificació d'una baixa temerària recolzada en que els salaris que l'empresa paga són menors que els de conveni, ja que el conveni és només indicatiu, se li està pegant un colp en la línia de flotació, a la negociació col·lectiva l'aspiració de la qual és que cada vegada siga més universal per a la millora dels treballadors".

"Un colp, al Govern que reconeix els convenis col·lectius, fonamentals per a l'estabilitat de l'Estat i un colp als agents socials que els negocien, doncs els seus esforços no són reconeguts. Però sobretot un colp als treballadors que veuen laminada la progressió dels seus salaris i a les empreses que tracten de ser responsables amb els seus treballadors i veuen com els passen per damunt unes altres que

no tenen plantejaments socialment responsables", agrega.

"DÚMPING PERMANENT"

Així mateix, Fecoval denuncia que hi ha "empreses especialistes a fer ofertes desorbitades i justificar-les" i exigix que l'administració porte un registre de les mercantils que justifiquen "preus impossibles" i limitar el nombre d'obres que pot justificar en un temps determinat, perquè es comença a observar alguns casos de "dumping" permanent.

Des de la federació assenyalen que esta forma d'actuar "desvirtua, a més, el propi procés de licitació, doncs coneguda l'administració que s'oferix habitualment a admetre les baixes desproporcionades els normal és que el procés concurse es convertisca en subhasta encoberta, de conseqüències funestes". Citen en este punt l'exemple d'Adif, "que en temps recents va fer seu este comportament i va arribar a tindre el 85% dels seus expedients paralitzats per irrealitzables, per a al final rescindir un bon nombre d'ells".

"El problema és que amb la crisi s'ha desenvolupat, des del govern, una espècie de mantra de reducció del gasto públic, quan el que en realitat s'ha fet és eliminar les inversions. La despesa és el mateix, perquè no s'han eliminat llocs polítics, ni personal de confiança, ni s'ha reduït la despesa fixa, sinó que ho han pagat els ciutadans amb menys inversió en infraestructures i servicis. Esta realitat llastra el nostre creixement futur, però també afecta el dia a dia, perquè es destruïx ocupació, i es recapta menys. La despesa no genera riquesa, però la inversió sí", manifesten.

Fecoval recalca que, "des de l'any 2009 el sector de la Construcció d'obres Públiques, ha vist com, en honor de la cerca de l'eixida de la crisi, el Govern de l'Estat ha anat retallant dràsticament les inversions en infraestructures, emparat en la necessària reducció de despeses necessàries per a readecuar al país econòmicament". D'esta manera, el govern "camufla com a estalvi el que en realitat ha sigut reducció d'inversió, xifrada en 14.457 milions a l'any (des dels 21.949 milions en 2.009 als 7.492 milions en 2017 segons Seopan)".

I asseguren: "El resultat d'esta decisió, és que dels 4 milions de llocs de treball perduts en la crisi, 2,5 milions provenien de la construcció. A la Comunitat Comunitat s'ha passat de 240.000 treballadors en el 2007 a tindre poc més de 50.000, xifra que pot veure's reduïda encara més per l'efecte perniciós de les contínues reduccions en els preus d'adjudicació d'obres".

Finalment, Fecoval reclama "amb caràcter d'urgència que es procedisca a reglamentar l'adjudicació de les baixes temeràries perquè estes siguen com l'esperit de la llei vol indicar, de caràcter extraordinari, i no pràctica habitual i que es restringisca o elimine les adjudicacions a les baixes desproporcionades mentre es desenvolupa la reglamentació necessària, per a evitar contribuir amb les seues acció a la precarietat del treball d'un sector ja de per si mateix dilapidat".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento