Comunitat Valenciana

La Generalitat i Aragó permetran l'atenció sanitària dels ciutadans en els centres més pròxims

  • Més d'11.000 ciutadans podran acudir al centre d'Atenció Primària i Especialitzada més pròxim al seu domicili amb independència d'on residisquen.
  • Segons la consellera de Salut Universal, Carmen Montón, "omplirà el buit legal a l'hora de prestar assistència sanitària en zones limítrofes".
  • "El Govern deu a la Comunitat des del 2012 un total de 303 milions d'euros en matèria de compensació de desplaçats nacionals", va recordar.
Montón y Celaya atienden a los medios en Valencia
Montón y Celaya atienden a los medios en Valencia
GVA
Montón y Celaya atienden a los medios en Valencia

Un total de 8.574 aragonesos i 2.460 valencians de les localitats limítrofes es beneficiaran del conveni de col·laboració sanitària que ahir dilluns van subscriure la consellera de Sanitat Universal, Carmen Montón, i el conseller aragonès del ram, Sebastián Celaya.

D'aquesta manera, més d'11.000 ciutadans podran acudir al centre d'Atenció Primària i Especialitzada més pròxim al seu domicili amb independència de la comunitat autònoma en què residisquen, així com es regula també l'atenció d'urgències i salut mental.

En concret, d'aquest acord es beneficiaran els veïns de les zones bàsiques de salut de Cantavieja, Mosqueruela, Mora de Rubielos, Sarrión i Valderrobres, en el sector sanitari de Terol, i les zones bàsiques de salut d'Ademús, Titagües, Forcall i Morella de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública.

Sobre aquesta qüestió, Montón va explicar que el nou conveni marc de col·laboració en matèria sanitària "omplirà el buit legal que existia fins a hui a l'hora de prestar assistència sanitària en zones limítrofes" ja que l'anterior conveni datava del 2006 i va estar vigent fins a novembre de 2011. Tot i això, tot i que el maig de 2013 es va firmar un protocol en matèria de turisme, sanitat i gestió del medi natural, mai va arribar a firmar-se el corresponent conveni de col·laboració.

Montón va exigir a la nova ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, que "entre en el joc" perquè el Fons de Cohesió sanitària va quedar sense pressupost en 2016 i el Fons de Garantia Assistencial "encara no s'ha posat en marxa des de 2012" malgrat que són "dues eines fonamentals perquè esta col·laboració es traduïsca després en una compensació econòmica".

Per aquesta raó, va exigir al Govern central que "complisca amb la seua obligació" i pose en funcionament aquests fons ja que el Govern d'Espanya deu a la Comunitat Valenciana des del 2012 un total de 303 milions d'euros en matèria de compensació de desplaçats nacionals.

Per la seua banda, el conseller aragonès va ressaltar que aquest conveni permet "garantir als ciutadans que van a estar atesos tan bé com es puga i en el lloc més pròxim" perquè "els ciutadans no entenen de qui ha de pagar si no la millor atenció i més pròxima". Per aquesta raó, va exigir a la ministra una reunió urgent del Consell Territorial.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento