Comunitat Valenciana

La Crida de València celebra que "el major patrimoni de les Falles és la seua gent"

  • Joan Ribó va recordar la declaració de les Falles com a Patrimoni de la Humanitat “ha sigut possible gràcies al treball constant dels fallers generació rere de generació".
  • La Fallera Major va traslladar als assistents que són “l'ànima d'aquesta festa, els que demostren dia a dia el seu amor sense límits i manteniu vives nostres tradicions”.
  • La Fallera Major infantil, va demanar " que els xiquets que pateixen guerres escolten solament el soroll de la pólvora en la ciutat de València".
Crida de Valencia 2017
Crida de Valencia 2017
AJUNTAMENTVLC
Crida de Valencia 2017

Una Crida acompanyada dels sons i les imatges dels protagonistes de la festa, els fallers, ha pres aquest diumenge la flama de les Falles 2017, les primeres des que van ser declarades Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per part de la UNESCO.

Tant l'espectacle de llum de color com els discursos de les falleres majors -la jove Raquel Alario i la xiqueta Clara Parejo- s'han convertit en un tribut a les generacions passades i actuals de les festes josefines per a demostrar que "el millor patrimoni de les Falles és la seua gent". L'acte va començar puntual a les 20.00 hores després que, prèviament, la música de Boccachico DJ i la projecció sobre les Torres de Serrans de fotos de dotzenes de falles amenitzaren l'espera dels milers de membres de comissions i visitants que es van congregat als peus del monument.

L'ambient fou molt festiu i les persones que abarrotaven la plaça van mantejat a falleres, van ballar, cantar i mostrar els estendards de les seues comissions. A l'acte que dóna la benvinguda a les Falles de 2017 van assistir, diverses autoritats, com l'alcalde de València, Joan Ribó, el president de la Generalitat, Ximo Puig, el regidor de Cultura Festiva i president de la Junta Central Fallera (JCF), Pere Fuset, i altres integrants del consistori.

Joan Ribó va recordar la declaració de les Falles com a Patrimoni de la Humanitat i va manifestar que el "reconeixement ha sigut possible gràcies al treball constant dels fallers generació rere de generació". Durant els festejos, "omplirem els carrers amb aqueix esperit creatiu que s'ha convertit en signe de la nostra identitat", va dit el primer edil, que va agregar que "la festa converteix València en una ciutat d'acolliment i per açò lliurem les claus de la nostra ciutat a les nostres falleres majors".

Seguidament, va prendre la paraula la fallera major infantil, Clara Parejo, que, molt emocionada i acompanyada de la seua Cort d'Honor, es va dirigir als xiquets per a dir-los que és "la veu dels més xicotets de la festa". "Nosaltres som el present però també el futur. El present perquè des de xicotets aprenem l'amor a les falles i les nostres arrels i traslladem a la festa la nostra innocència, alegria i riallades; som el futur perquè l'única manera d'assegurar la continuïtat de la festa és fer que els xiquets de hui siguen els fallers de demà. Vos demane als més majors que deixeu que els xiquets s'acosten a les falles", va instar.

Finalment, va desitjar que es complisca "un somni infantil: que els xiquets que pateixen guerres escolten solament el soroll de la pólvora en la ciutat de València". Per la seua part, la fallera major, Raquel Alario , va subratllar que "arriben els dies més màgics de les nostres Falles, on desvetlem el fruit del treball artesà". La màxima representant de la festa va tindre un record per als artistes fallers, la música de banda, la indumentària i la resta d'oficis que fan de les Falles la monumental i més important manifestació d'art satíric del món.

Igualment, va animar als fallers a obrir els cors als veïns i als visitants perquè aquests siguen, quan tornen als seus llocs d'origen, "pregoners de la millor festa del món". Per açò, va instar en anglés a gaudir junts de les celebracions i va recalcar que durant aquests dies festius la capital del Túria ofereix una imatge de poble "acollidor, dinàmic, creatiu i orgullós de la seua nostra història".

"L'ànima d'aquesta festa" 

I, en el seu nom i en el de la Cort d'Honor, va manifestar al col·lectiu faller: "Vosaltres sou l'ànima d'aquesta festa, els que demostren dia a dia el seu amor sense límits i manteniu vives nostres tradicions. El reconeixement de la UNESCO es deu al treball de moltes generacions de fallers i ens dóna forces renovades per a fer que les Falles siguen cada vegada més reconegudes a nivell internacional".

L'espectacle que va precedir als parlaments, creat i dirigit per Manuel Coronado, es va concebre com un homenatge al cor i la força de la festa. De fet, va arrancar amb una veu en off que va lloar "el llegat de les generacions que ens han precedit que renovem per a mantenir viva la festa perquè el millor patrimoni de les Falles és la seua gent".

Projeccions d'imatges acompanyades pels sons que es viuen en els casals, una gran instal·lació d'il·luminació i efectes especials, i una potent banda de so van ser els mitjans tècnics empleats per a la realització d'espectacle integrador on l'espai totèmic de les Torres de Serrans es van transformar en un gegantesc espill emissor de llum. Així mateix, el muntatge fou accessible per a persones amb discapacitat auditiva.

Així, assajos de bandes de música ,de grups de teatre i de ball, preparatius de vestuari, de cavalcades, de falles es van reflectir en les Torres emetent la seua llum cap al cel de València. A més, des de les Torres, 15 fallers i 11 falleres van representar als 26 sectors de Junta Central Fallera, i a les comissions que els componen, participant també de l'espectacle amb un dels elements més representatius de la nostra festa, el foc. El punt final es va posar amb un clar missatge: "Sou patrimoni".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento