Comunitat Valenciana

Imelsa.- Benavent declara que Rus donava com a "detall" diners de comissions de Ciegsa a Llopis, Medina i Betoret

  • L'exgerent d'Imelsa, autodenominat 'ionqui dels diners' i recaptador del PP, Marcos Benavent, ha declarat aquest dimecres al jutge del Jutjat d'Instrucció número 18 de València que investiga el presumpte pagament de comissions il·legals a canvi d'adjudicacions de Ciegsa, que l'expresident de la Diputació provincial, Alfonso Rus, donava diners, que ell prèviament li havia entregat, a càrrecs del partits i de la corporació com Emilio Llopis, Juan José Medina i Vicente Betoret en reunions en restaurants i que els deia que era "com a detall".
Marcos Benavent en imatge d'arxiu
Marcos Benavent en imatge d'arxiu
CORTS VALENCIANES/FLICKR
Marcos Benavent en imatge d'arxiu

Així ho ha indicat en la seua declaració, en la qual s'ha referit a les reunions "de gestió del PP" que mantenien en un restaurant i en les quals normalment estaven el propi Rus; el seu excap de gabinet, Emilio Llopis; l'ex-vicepresident de la Diputació, Juan José Medina, i l'ex-president provincial del PP, Vicente Betoret.

Segons ha pogut saber Europa Press, Benavent ha relatat que en eixes reunions és on entregava els diners a Rus, a vegades posant-ho en la taula davant de tots, perquè tots eren coneixedors de l'assumpte, i unes altres en el cotxe quan es despedien.

Benavent, que va ser gerent de l'empresa pública Imelsa, assegura que tots els que estaven en eixes reunions cobraven, inclòs Betoret, i que en elles es parlava dels diners que s'havia portat i dels pagaments pendents. En aquesta línia, ha assenyalat que l'expresident de la Diputació els deia que era "com a detall" i que eixe "detall" ho tenia amb tots els assistents.

No obstant açò, preguntat per si en la negociació o cobrament de comissions en les obres li consta alguna intervenció de Medina, Llopis o Betoret, més enllà de la seua presència en els menjars, ho ha negat, així com que haguera entregat de forma directa els diners als dos primers.

L'exgerent d'Imelsa, la compareixença del qual s'ha posposat en diverses ocasions, s'ha ratificat en anteriors declaracions, ha confirmat que es cobraven comissions il·legals a determinades empreses. El 'ionqui dels diners' ha assenyalat que ell no estava dins de Ciegsa i, per tant, desconeixia el funcionament intern de l'empresa, i ha dit estar segur que va cobrar comissions per obres adjudicades a Cleop i Construcciones Luján, encara que no ha pogut precisar quants cobraments va realitzar en conjunt, però sí que van ser per diverses obres.

Així mateix, Benavent ha dit que no sap de més persones que s'encarregaren de demanar comissions per al PP a nivell provincial, a més d'ell i de l'ex-secretari autonòmic d'Educació, Máximo Caturla, i ha explicat que el procés de cobrament era automàtic: se n'anava i es cobrava el que s'havia de cobrar, sense parlar molt, i si no estava tot, es tornava un altre dia. En el cas de Caturla, ha admès no haver-li vist cobrar les comissions però ha suposat que sí que li consta perquè era el "procediment normal".

Segons la seua declaració, va ser el propi Rus qui li va remetre a Caturla, encara que una vegada que el primer va obtindre la presidència de la Diputació en 2006 i ell va ser nomenat gerent d'Imelsa va deixar de recaptar diners per les comissions. Així mateix, ha afirmat que creia recordar que alguna vegada va anar al despatx de Caturla i li va donar diners per a Rus, encara que l'habitual era que fóra ell a cobrar. Tots dos parlaven per a concretar què quantitat es quedaven i quina part entregaven a l'expresident del PP provincial. Amb els diners de Luján i Cleop creu que el partit va tindre suficient per al seu funcionament normal en eixe moment.

Máximo Caturla, que va declarar la passada setmana davant el jutge, va negar qualsevol tipus d'irregularitat en les adjudicacions a empreses per a la construcció de col·legis i va descarregar en els tècnics la responsabilitat de les decisions i treballs realitzats.

Al costat de Caturla i Benavent, en aquesta peça d'Imelsa tenen la condició d'investigats per suborn, prevaricació i malversació Alfonso Rus; quatre tècnics de Ciegsa i els responsables de societats adjudicatàries Cleop, BM3 i Dragados.

En aquesta peça el jutge investiga l'adjudicació de contractes sense respectar els principis de legalitat, concurrència efectiva, imparcialitat i proscripció de l'arbitrarietat amb la finalitat d'afavorir contractualment determinades empreses en l'adjudicació d'obra pública a canvi de comissió o do.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento