Comunitat Valenciana

Fiscalia de València creu que Bosal va agreujar la seua insolvència abans d'entrar en concurs desfent-se de patrimoni

  • La Fiscalia Provincial de València sol·licita al jutge que declare culpable el concurs de creditors de Bosal España SAU, la planta de la qual estava ubicada en Sagunt, en veure que l'empresa va agreujar el seu estat d'insolvència mitjançant actes i operacions de despatrimonialització i transmissió dels seus actius a empreses del grup o relacionades.
Trabajadores de Bosal
Trabajadores de Bosal
COMITÉ DE EMPRESA BOSAL
Trabajadores de Bosal

Així consta a l'escrit -a què ha pogut accedir Europa Press- que el fiscal ha enviat al Jutjat del Mercantil número 3 de València, encarregat d'instruir el concurs de Bosal. Fa uns mesos, este òrgan judicial va reconèixer la improcedència dels acomiadaments en la mercantil, que va tancar en 2015, i va establir les indemnitzacions màximes permeses segons l'Estatut dels Treballadors per a estos supòsits.

Seguidament, el Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social va acordar concedir una ajuda d'1,13 milions d'euros per a treballadors afectats pels acomiadaments a la planta de Bosal. Estes subvencions estarien destinades a persones majors de 55 anys amb unes necessitats sociolaborals en alguns casos, que necessitaven de l'ajuda del Govern d'Espanya.

Bosal Espanya, que forma part del Grup Bosal Nederland B.V, integrat per 45 societats de caràcter internacional, va presentar a final de 2014 sol·licitud de concurs voluntari.

Segons recull el fiscal en el seu escrit de qualificació, Bosal España va transferir el setembre de 2013 a l'empresa del grup Bosal Madrid SAU, per un preu de compra xifrat en 4.350.000 euros, la branca d'activitat, distribució i comercialització del sistema d'escapament i refets per a automoció -After Market o recanvis-, incloent equips informàtics, instal·ladors, vehicles, saldos a cobrar a clients per import de 2.407.000 euros, estoc de productes associats i fons de comerç (175.352 euros), transmetent-se tot el conjunt com una unitat econòmica autònoma.

La venda d'esta part de l'activitat, segons el fiscal, tan sols va influir els actius i no els passius, de manera que no es van cedir els deutes subjacents a l'activitat 'After Market', que s'havien meritat.

La venda de la branca d'activitat -prosseguix- no va generar l'entrada de recursos en la deutora-venedora (Bosal España), sinó cancel·lació per simple compensació de deutes del grup, tenint en compte que tres dies abans de la venda, AM Bosal Nerderlan, mitjançant contracte privat, va cedir a Bosal Madrid part d'un crèdit que tenia contra Bosal España SA per import de 4.350.000 euros.

Alhora, Bosal España va vendre el juliol de 2013 a una altra societat del grup, Bosal Ceska República SRO, part de la maquinària, utillatge i instal·lacions per un import de 509.900 euros més impostos.

Mitjançant contracte privat d'igual data, també va vendre a Industrial Lase International BV maquinària necessària per a l'activitat productiva per preu de 240.000 euros més impostos, amb simultani contracte d'arrendament amb opció de compra, d'esta a aquella, de la maquinària adquirida.

DOL O CULPA

Amb totes estes dades, el fiscal encarregat d'este procediment estima que el concurs de la mercantil ha de ser declarat culpable -pot ser culpable o fortuït-, tenint en compte que ha generat i/o agreujat l'estat d'insolvència mediant dol o culpa greu mitjançant actes i operacions de despatrimonialització i transmissió d'actius. "De la deutora han anat eixint i passant els seus actius a societats del grup o relacionades, estant a la mateixa els passiu", sosté el ministeri públic.

Alhora, demana que es declaren persones afectades per la qualificació culpable del concurs a Bosal Internacional Management i a Bosal Nederland; així com còmplices a Bosal Madrid SAU, Orphic Immobles Espanya SAU, Bosal Ceska República SRO i Industrial Lase International BV.

Reclama, a més, la inhabilitació de Bosal Internacional Management i a Bosal Nederland per administrar els béns aliens durant un període de 10 anys, així com per representar o administrar qualsevol persona durant el mateix període; i la pèrdua de qualsevol dret que estes persones afectades puguen tindre com a creditors concursals. Com a responsabilitat concursal demana la condemna solidària de Bosal Internacional i Bosal Nederland al pagament de la totalitat del dèficit concursal.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento