Comunitat Valenciana

Estudiants valencians insten a acordar el conveni del personal universitari per a acabar amb les vagues d'associats

  • Estudiants de les cinc universitats públiques de la Comunitat Valenciana han elevat a l'Assemblea General de la Coordinadora de Representants d'Estudiants d'Universitats Públiques (CREUP) una resolució sobre la situació laboral del professorat associat en la qual urgeixen a arribar a un acord en el conveni col·lectiu de personal universitari que puga suposar una millora de les condicions i acabar així amb la vagues que aquests docents estan seguint en la Universitat de València (UV) i la Politècnica (UPV).
Concentració en el campus de Gandia de la UPV
Concentració en el campus de Gandia de la UPV
PLATAFORMA PROFESSORAT ASSOCIAT UPV
Concentració en el campus de Gandia de la UPV

Aquesta resolució -fruit de la vaga que viuen en la Universitat de València i en la Universitat Politècnica de València des del 29 de gener de 2018 i el 16 d'abril de 2018, respectivament- posa èmfasi en "la necessitat d'aconseguir un acord en la mesa de negociació del conveni col·lectiu del personal laboral de les Universitats Públiques Valencianes, que porta en funcionament des del 28 de setembre de 2016, i sobre la repercussió que té la vaga en els estudiants que pot arribar-los a suposar greuges acadèmics i econòmics de verdadera importància".

El document, expliquen els representants estudiantils en un comunicat, va ser aprovat per l'assemblea com a mostra de suport de totes les universitats públiques associades a la coordinadora. El text recorda que "des del 28 de setembre de 2016 es porta treballant en la mesa de negociació sobre un conveni col·lectiu del personal laboral de les Universitats Públiques Valencianes, en la qual estan presents representants de la Conselleria d'Educació, les universitats públiques i les organitzacions sindicals".

A més, assenyalen que, a causa de les parades convocades pels associats en la UV i la UPV, s'està produint una "supressió de la docència a certs grups i fins i tot d'assignatures completes, que suposa que els estudiants que han abonat les matrícules de les assignatures amb classes presencials, no les estiguen rebent".

Adverteixen que "aquesta situació pot comportar, no només que es perllongue la durada dels estudis, sinó també un greuge econòmic per a tots els estudiants".

"En primer lloc, -argumenten- la impossibilitat de l'anul·lació de matrícula a hores d'ara del curs obliga tots els estudiants que no siguen avaluats a cursar les assignatures per segona vegada amb el gravamen que açò comporta, pagant una doble matrícula, substancialment més elevada".

En segon lloc, "els estudiants becats que no siguen avaluats corren el risc de no aconseguir el rendiment mínim, havent de per tant retornar la beca i els seus interessos, a més no optarien a beca el curs següent", afigen.

"EXPULSIÓ" DE FAMÍLIES AMB MENYS RECURSOS

Els estudiants temen que aquesta situació "pot comportar l'expulsió de la universitat de les famílies amb menys recursos, i fins i tot a l'endeutament de l'estudiant per haver de retornar uns diners que no té".

Amb la finalitat d'evitar "danys irreparables" en els estudiants i tornar al normal desenvolupament de la docència al més prompte possible insten al fet que "les meses de negociació de les vagues acorden, si no ho hagueren fet ja, serveis que garantisquen l'avaluació de l'estudiant i la tutorització de treballs de finalització de títol, i es donen indicacions i material docent i bibliogràfic per a possibilitar el procés d'aprenentatge autònom dels estudiants sense docència".

A la mesa de negociació del conveni col·lectiu del personal laboral de les Universitats Públiques Valencianes li demanen "aconseguir els acords pertinents que satisfacen a les parts implicades en la mesura dels possible".

A més, sol·liciten al Ministeri d'Educació, a través del Secretari d'Estat d'Educació i la Secretaria General d'Universitats, que s'augmente el límit actual de la taxa de reposició i a la Conselleria que pose "tots els mitjans disponibles amb la finalitat de permetre una promoció del professorat".

CONCENTRACIÓ GANDIA

En aquest context, aquest dimarts s'ha dut a terme una concentració en la delegació alumnes del campus de Gandia de la UPV en la qual estudiants han mostrat "el seu suport" al seu professorat associat. Des d'aquest col·lectiu assenyalen, a més que, les tres seccions sindicals convocants de la vaga denunciaran la resolució del rector, Francisco Mora, de serveis mínims, que qualifiquen d'"il·legals".

Per la seua banda, en la UV, l'assemblea celebrada per professorat associat aquest dilluns va decidir -per 51,6% vots a favor i 48,4% en contra- continuar la vaga d'aquest col·lectiu.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento