Comunitat Valenciana

Segueix la guerra contra les tovalletes en el vàter amb tallers

  • El Consistori programa més iniciatives per a combatre l'acumulació de residus.
  • En la seua neteja ja ha gastat tres milions d’euros, segons el regidor Vicent Sarrià.
Les tovalletes van al fem
Les tovalletes van al fem
Ajuntament de València
Les tovalletes van al fem

Continua la guerra contra les tovalletes en el WC. El vàter no és una paperera és el lema d'una campanya duta a terme per l'Ajuntament de València contra el problema que suposa per a la ciutat (i per al medi ambient) l'abocament de residus. Com a part d'aquesta, el Consistori ha programat activitats en parcs, centres escolars, escoles infantils i centres de persones majors perquè s'identifiquen amb una situació “realment dramàtica” i “quasi d'emergència”.

Aquest dijous, en el marc de la iniciativa, el regidor del Cicle Integral de l'Aigua, Vicent Sarrià, va posar l'accent en les conseqüències “catastròfiques” per al sanejament de la ciutat que suposa abocar “incontroladament” residus –com tovalletes higièniques, bastonets o preservatius– al vàter i no a la paperera, un problema que s’”agreuja” a València en tractar-se d'una ciutat “molt plana”.

En aquest sentit, l'edil va explicar que tirar aquestes deixalles al vàter ha provocat l'embossament de més d'un quilòmetre de longitud del col·lector nord, que evacua gran part de les aigües residuals de la ciutat, des de fa dos anys. “Encara no està resolt del tot i, encara que està controlat, ens queda mínim un any i mig més de treball. Això ha provocat un perjudici econòmic enorme a les arques municipals, d'al voltant de tres milions d'euros”, va puntualitzar.

Sarrià també va destacar que en l'últim any el número de tovalletes que obstrueixen els col·lectors s'ha quadruplicat, fins a arribar a netejar més de 4.000 tones d'aquests residus en les últimes neteges. En el cas concret del col·lector nord, han contribuït a conformar un embossament de més d'un quilòmetre de longitud en el qual és el principal col·lector de recollida d'aigües residuals cap a la depuradora de Pinedo.

Així mateix –va explicar Sarrià– l'evacuació de les aigües residuals funciona per estacions de bombament, perquè “per gravetat” no arribarien a Pinedo, encara que va ressaltar que les obstruccions “del calibre del col·lector nord, que suposa el final del 60% o 70% de les àrees de la ciutat, és un descobriment recent i d'aqueixa magnitud no s'han detectat similars”. “Aquest, a més, és un problema de disseny que dificultava tremendament el treball en el seu interior i la neteja”, va subratllar.

L'edil també va apuntar a la “necessitat” que des de l'àmbit estatal i la via legislativa regulen la fabricació i les normes d'informació d'aquest tipus de productes, ja que ha sostingut que l'etiquetatge d'alguns productes crea “confusió”. En la mateixa línia, va sostindre que és “imprescindible” que també la ciutadania prenga consciència que és un problema que “ve per a quedar-se”. “Tots hem de prendre consciència a la nostra casa, on ningú ens pot vigilar”, va dir.

Els treballs de neteja continuen 

Els treballs de neteja i reparació en el col·lector nord són continus “i segurament queda treball per a un any i mig més per a completar-los i per a la realització de les obres complementàries que eviten que en el futur es continue produint el problema”, va afirmar el regidor Sarrià.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento