Un exemple, Constantí Ribalaiga i Vert, nascut a Lloret de Mar el 1888, en un moment de febre emigratòria de les viles de la costa, emigrà molt jove a l’Havana, on entrà a treballar en una empresa catalana: el Cafè d’En Cotorra, més tard: Cafè La Florida, dirigit pels germans Francesc i Narcís Sala i Parera. El jove de Lloret Ribalaiga, o Constante, tal com apareix a l’obra novel·lística d’Ernest Hemingway, ja propietari i empresari de La Florida, convertida en Floridita, esdevingué un autèntic mestre en l’ofici dels bàrmans, i, entre altres detalls, inventà un còctel extraordinari: el daiquiri. Un combinat de rom blanc (la beguda dels pirates, suavitzada per Bacardí, nascut a Sitges), xarop de canya de sucre (la planta que els àrabs van dur a les àrees humides de l’Arc Mediterrani de la Península ibèrica, i d’aquí, al segle xvi, fou duta a les illes del Carib), suc de llimona (una altra fruita oriental trasplantada a Amèrica) i gel picat. Quan, al 1952, Constantí Ribalaiga morí a la seva Havana, el daiquiri ja havia saltat fronteres, i ja havia travessat l’Oceà. La desaparició física de Constantí no significà la fi dels daiquiris.
Francesc Roca / historiacatalunya@accat.or
Per saber-ne més: DD.AA.: Daiquiri; Ribalaiga i Vert, Constantí; Sala i Parera, Francesc. Barcelona, Diccionari dels catalans d’Amèrica, Curial Edicions Catalanes, 1992.
Comentarios
Hemos bloqueado los comentarios de este contenido. Sólo se mostrarán los mensajes moderados hasta ahora, pero no se podrán redactar nuevos comentarios.
Consulta los casos en los que 20minutos.es restringirá la posibilidad de dejar comentarios