Comunitat Valenciana

La dependència millora a la Comunitat Valenciana, però la llista d'espera persisteix

  • El territori valencià supera per primera vegada les 60.000 persones ateses després d'11 anys en vigor de la llei. 
  • L'embós heretat en el sistema encara provoca que 29.148 sol·licitants estiguen a l'espera de ser atesos. 
  • Les plataformes d'usuaris valoren els progressos, però creuen que el Consell «necessita millorar».
Ayuda a domicilio, dependencia
Ayuda a domicilio, dependencia
AYUNTAMIENTO
Ayuda a domicilio, dependencia

«L'Estat suspén amb sobrats arguments i motius, i la Conselleria (d'Igualtat i Polítiques Inclusives) progressa adequadament, malgrat que necessita millorar». Aquest és el balanç que fan les Plataformes en Defensa de la Llei de Dependència de la Comunitat Valenciana quan s'acaben de complir onze anys de l'aprovació de la norma.

Aquest text va generar grans esperances i expectatives per a un col·lectiu vulnerable, ja que, com expressa en el seu títol, busca garantir l'autonomia personal dels qui no poden valer-se per ells mateixos i apunta a l'extensió d'un dret equiparable al de la sanitat, l'educació o les pensions.

No obstant açò, el desenvolupament de la llei, que quedava en gran manera en mans de les comunitats autònomes, però amb dèficits de finançament, es va trobar amb enormes traves burocràtiques i de gestió, i amb el greu problema de la crisi econòmica, a la qual van seguir dures retallades socials que van llastrar la seua posada en funcionament i posterior consolidació.

Per primera vegada, 60.000 persones ateses

La part més positiva és que el sistema valencià d'atenció a la dependència ha superat per primera vegada des de l'aprovació de la llei la xifra de 60.000 persones ateses a través d'algun servei o prestació econòmica. Segons va informar la setmana passada la vicepresidenta i titular d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, durant el mes de novembre es van incorporar 2.016 persones al sistema, una dada que si es comptabilitza des de gener d'enguany, aconsegueix les 13.301 resolucions.

Des de juliol de 2015 s'han incorporat 35.446 nous beneficiaris al sistema de dependència, la qual cosa ha reduït la llista d'espera en 15.338 persones. Aquesta «agilitació en la resolució d'expedients», segons va explicar Oltra, respon al pla d'impuls dissenyat per la Generalitat a principis de 2016 amb l'objectiu de reduir el nombre de persones pendents d'atendre que hi havia a l'inici d'aquesta legislatura i que aconseguia les 45.000, i que està permetent introduir en el sistema una mitjana d'al voltant de 30 expedients al dia.

“Important llista d’espera”

No obstant açò, «no tot són bones notícies», expliquen des de les plataformes. «La important llista d'espera que encara arrosseguem és una de les nostres grans preocupacions: 29.148 persones (a 1 de desembre de 2017) encara esperen ser ateses», afirmen des d'aquest col·lectiu. «És innegable que en 2016 i 2017, amb la millora del funcionament del sistema, el nombre de sol·licituds quasi s'ha quadriplicat», un fet que ha contribuït a disminuir la llista d'espera en les citades 15.338 persones.

L'informe realitzat per les Plataformes de la Comunitat Valenciana també destaca l'augment de valoracions i espera que la incorporació de 400 professionals als serveis municipals i l'augment pressupostari de 10 milions d'euros tinguen un impacte positiu en el desenvolupament del sistema.

L'últim informe de l'Observatori de la Dependència publicat per l'Associació Estatal de Directors i Gerents en Serveis Socials situa a la valenciana com la tercera comunitat en la qual més va avançar el sistema d'atenció a la dependència en 2016, però el llast de la dècada anterior encara la col·loca en els últims llocs en sol·licituds i en nombre de persones ateses.

2012-2015: el període «nefast» 

Les Plataformes en Defensa de la Llei de Dependència qualifiquen l'etapa de 2012 a 2015 com «la més nefasta» a la Comunitat Valenciana. Es van acumular 45.000 persones en llista d'espera i es calcula que unes 30.000 van morir sense rebre l'ajuda, un fet que titllen de «barbàrie».

Mostrar comentarios

Códigos Descuento