Comunitat Valenciana

Descobriments iconogràfics del Sant Calze vinculen la relíquia a la Corona d'Aragó

  • L'adorn del Grial podria haver sigut compost, tal com ho coneixem en l'actualitat, entre el principi del segle XI i els començaments del segle XII.
  • "D'alguna forma, apunta al fet que els reis, com a patrocinadors, van voler deixar el rastre de la dinastia en la relíquia", explica el catedràtic Gabriel Songel.
  • Per al professor de la UPV, estes noves troballes demostren la vinculació de la dinastia navarro-aragonesa en la definició formal i simbòlica del Sant Calze.
El professor Songel, de la UPV
El professor Songel, de la UPV
UPV
El professor Songel, de la UPV

Un nou estudi desenvolupat pel catedràtic de la Universitat Politècnica de València (UPV) Gabriel Songel sobre el Sant Calze de la Catedral de València vincula la relíquia amb la corona d'Aragó.

L'estudi apunta al fet que l'adorn del Grial -que recobreix la copa palestina d'àgata datada arqueològicament en el segle I abans de Crist- podria haver sigut compost, tal com ho coneixem en l'actualitat, entre el principi del segle XI i els començaments del segle XII, segons ha informat la institució acadèmica en un comunicat.

Al juliol de l'any passat, el catedràtic i investigador de la UPV va explicar el model que emmarcava la relíquia i com la inscripció existent en la seua base "podria ser una imatge especular d'un text en hebreu". En este nou estudi que ara es publica, l'autor segueix mantenint que pot ser hebreu però explica que "pot tractar-se d'un joc de transliteracions, és a dir, que es representen els signes d'un sistema d'escriptura mitjançant els signes d'un altre".

Tal com ha precisat el catedràtic, "es dóna la circumstància que el rei aragonés Pedro I firmava en àrab amb una transliteració del seu nom" i esta pista va ser la que va portar a l'investigador a indagar sobre la dinastia navarro-aragonesa i la iconografia que els va acompanyar durant segles, la qual cosa li va permetre descobrir "el repertori de signes de la dinastia aragonesa reflectits en el Sant Calze".

Una primera anàlisi comparativa d'estes formes amb altres signes generats en l'època d'este rei "ens porta als documents notarials, on trobem primer la firma del rei Sancho Ramírez, un document notarial de Pedro I amb la firma del notari amb un nuc de Salomón, i un altre document vinculat al Bisbe Ricardo d'Osca amb una síntesi de tots dos signes".

Esta anàlisi "només demostraria que eixos signes ja eren coneguts i usats en l'època de tots dos reis, però d'alguna forma, apunta al fet que els reis, com a patrocinadors, van voler deixar el rastre de la dinastia en la relíquia", ha explicat l'investigador.

Monedes encunyades pels monarques

Així mateix, estenent l'estudi comparatiu amb altres objectes de l'època d'estos reis aragonesos, l'anàlisi del professor Songel repara en un signe identificador "tan determinant com les monedes que encunyaven dits monarques". En elles, es troba el símbol de la branca, amb la vara i la creu en l'extrem.

Per al professor Songel, estes noves troballes demostren la vinculació de la dinastia navarro-aragonesa en la definició formal i simbòlica del Sant Calze, "coincident amb la implantació del ritu romà i la vinculació amb el Vaticà com a obertura cap a l'estranger per al reconeixement i suport enfront dels regnes castellà lleonés i regnes taifas".

A més, les datacions creuades de les monedes, els documents notarials i les pintures investigades indiquen que el Sant Calze "va poder haver-se compost, tal com ho coneixem en l'actualitat, entre el regnat de Sancho Ramírez (1064) i els dels seus fills Pedro I, Alfonso I el Batallador i Ramiro II el Monje (1137)".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento