Comunitat Valenciana

El mes de novembre acaba com el dècim més sec des de 1950, amb un 86% menys de pluges

  • Només s'ha acumulat una precipitació de 7,8 litres per metre quadrat.
  • Es tracta del tercer mes consecutiu qualificat com 'molt sec' a la Comunitat Valenciana.
  • La majoria de les pluges van caure en el litoral nord d'Alacant i el sud de València.
Balanç de precipitacions a la Comunitat
Balanç de precipitacions a la Comunitat
AEMET
Balanç de precipitacions a la Comunitat

El passat mes de novembre va ser molt sec en la majoria de la Comunitat Valenciana, amb una precipitació acumulada de només 7,8 litres per metre quadrat, un 86 per cent inferior als 58,4 litres del període 1981-2010. Este dèficit de pluges el posiciona com el desé mes de novembre més sec en la regió des de 1950, a pesar de les pluges d'esta setmana.

Segons el balanç climatològic de l'Agència de Meteorologia (Aemet), es tracta del tercer mes consecutiu qualificat com 'molt sec' a la Comunitat Valenciana, àdhuc en valors similars a altres mesos de novembre recents, com el de 2007 i 2009.

Les escasses pluges del mes es van concentrar pràcticament en la jornada del passat dimecres, 29 de novembre, quan un front fred va agranar el territori de nord a sud. Encara que les precipitacions d'eixe dia van ser quasi generalitzades, excepte en l'extrem nord de la província de Castelló, eren de caràcter feble i sense entrada d'aire marítim.

Això sí, el front anava acompanyat d'una massa d'aire molt fred d'origen àrtic que va provocar un afonament dels termòmetres este passat dijous 30. La majoria de les pluges van caure en el litoral nord d'Alacant i el sud de València: Orba (35,5 litres per metre quadrat), Oliva (26,1) i Miramar (20,2). Per contra, en observatoris castellonencs com Vinaròs i Vilafranca les precipitacions van ser inapreciables o nul·les.

La falta de pluges anava acompanyada de termòmetres rondant els valors similars als d'altres anys, amb una mitjana d'11,7 graus, si bé van mostrar una gran variabilitat entre uns dies i uns altres. Es van succeir tres becs freds repartits en diverses jornades del mes al costat d'altres tres dies significativament càlids en els quals va predominar l'ambient temperat.

Fins a 25 graus de diferència en un dia

Este caràcter variable es va deixar notar durant un mateix dia, amb nits anormalment fredes per a un mes de novembre i dies relativament càlids. La tònica general ha sigut de gran amplitud tèrmica, per damunt fins i tot dels 25 graus en localitats d'interior de València, com Ademuz, Jalance o Fontanars. L'alacantina Villena ha anotat la major anomalia mitjana: -1,2 graus.

De fet, les màximes diürnes han estat per damunt de la mitjana climàtica normal en totes les estacions, amb anomalies superiors a dos graus en observatoris de l'interior com Utiel, Ontinyent i Bicorp a València, Alcoi a Alacant i Vilafranca a Castelló, en estar allunyats de l'efecte termoregulador del mar.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento