Comunitat Valenciana

El PSPV registra una PNL en les Corts per a demanar al Govern central que condone el deute derivat de l'infrafinançament

  • El Grup Socialista en les Corts Valencianes ha registrat este dijous una Proposició No de Llei en la qual demana al Govern d'Espanya que condone el deute de la Comunitat Valenciana derivat de l'infrafinançament que pateix la autonomia.
Imatge d'arxiu del ple de les Corts
Imatge d'arxiu del ple de les Corts
CORTS VALENCIANES
Imatge d'arxiu del ple de les Corts

Així ho ha avançat el síndic del PSPV en les Corts Valencianes, Manolo Mata, en els passadissos de la cambra valenciana on ha subratllat que una condonació del deute "no perjudica a ningú, ni desestabilitza els comptes de l'Estat" perquè "ja és deute de l'Estat" i està "'mutualiztada'" pel que ha remarcat que és una solució "possible i convenient".

Al seu juí, és "intolerable" que no s'engegue un nou mecanisme de finançament i ha agraït a altres CCAA que se sumen al debat, després que el secretari general del PSC, Miquel Iceta, haja demanat una condonació del deute del Govern català. No obstant açò, ha reivindicat que este tema és "valencià" perquè el PSPV ho va iniciar fa dos anys. "Ningú ens va fer cas i ara per una qüestió de conjuntura electoral a Catalunya esta renaixent", ha comentat.

Preguntat per les reticències de 'barons' socialistes a esta qüestió, Mata ha subratllat que el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, en la seua visita fa dos setmanes a València va presentar una resolució sobre finançament que contemplava "avançar en l'eliminació del deute vinculat a l'infrafinançament".

Al seu juí, les CCAA que s'oposen ho fan perquè creuen que es "castiga a les autonomies complidores" i es condona part del deute a les quals no ho han sigut, però "a ells no els va a afectar perquè no afecta els números de l'Estat", ha subratllat Mata, per a qui solament hi ha "un socialisme i en cada territori es pensa a defendre el seu territori".

"A mi que el representant d'Extremadura defenga que ells no s'han endeutat i que això els podria perjudicar jo li diria: 'No company, això no us perjudica perquè que altres CCAA se'ls fa l'eliminació d'una anotació comptable no perjudica en absolut perquè no es lleva recursos a l'Estat espanyol, sinó que és resoldre comptablement una qüestió que no té transcendència real", ha assenyalat.

PODEM: "ÉS UN TEMA ESSENCIAL"

Des de Podem, el diputat David Torres, ha celebrat la iniciativa dels socialistes valencians ja que ha recordat que el quitament del deute històric de la Comunitat Valenciana és una reclamació de la seua formació.

Per açò, ha considerat "perfecte" que el PSOE "per fi s'haja sumat a eixe carro", encara que ha lamentat que hagen presentat esta proposta "en solitari" quan "és un tema tan essencial que podríem haver anat diversos partits de la mà i negociar".

"COL·LAPSE DE LES ARQUES DE L'ESTAT"

Per la seua banda, la síndica de Cs en el parlament valencià, Mari Carmen Sánchez, ha admès que la seua formació és conscient d'hi ha una part del deute valencià que és conseqüència de l'infrafinançament, però ha subratllat que sol·licitar la seua condonació "serviria de revulsiu perquè totes les CCAA infrafinanciades també la sol·liciten amb la qual cosa les arques de l'Estat entrarien en col·lapse i això és insostenible", ha advertit.

Des del PP, el parlamentari Rubén Ibáñez ha considerat que "està de moda condonar el deute perquè ho diu Iceta" ja que ha puntualitzat que "fa escassament un parell d'anys, es va votar en contra d'això ací en les Corts". Ha subratllat que el PP està obert a negociar "qualsevol tema en finançament" perquè no vol ser un "mer actor decoratiu".

Ha assenyalat que estudiaran la proposta dels socialistes valencians per si presenten esmenes, però ha remarcat que "independentment del que diga la PNL, és un tema que ha de tractar-se en Conferència de Presidents i en el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF).

Mostrar comentarios

Códigos Descuento