Comunitat Valenciana

El 34% dels joves valencians van fumar en l'últim any, segons un estudi de l'AECC

  • L'edat mitjana per a començar a fumar se situa en només 13,9 anys en territori valencià i el perfil més freqüent és el d'una xica menor de 14 anys.
  • La socialització, la necessitat d'integrar-se en un grup i la sensació d'independència són alguns dels motius pels quals s'inicien els joves.
  • El president de l'entitat a València ha explicat que dos terços dels casos de càncer es poden evitar amb prevenció i únicament el terç restant és inevitable.
El tabaco y la mala alimentación principales causas de muerte en el mundo
El tabaco y la mala alimentación principales causas de muerte en el mundo
ISTOCK
El tabaco y la mala alimentación principales causas de muerte en el mundo

El 34 per cent dels joves valencians d'entre 14 i 18 anys afirma haver fumat en l'últim any, tres punts percentuals per sobre de la mitjana nacional. En el cas dels xics, un 30,3 per cent d'ells en aquest tram d'edat reconeix haver consumit tabac en l'últim any, mentre que en elles aquest percentatge ascendeix fins al 37,5. Amb tot, el perfil de jove que comença a fumar a la Comunitat és el d'una xica menor de 14 anys.

Enfront d'aquestes dades, AECC València busca que els joves troben les seues set raons per a no fumar i ho fa amb l'ajuda d’'influencers' i una campanya distribuïda en xarxes i en la web www.por7razones.com en la qual es convida al fet que els menors graven un vídeo amb els seus arguments en contra del tabac i, els millors, obtindran diferents premis.

Així ho han exposat aquest dijous en roda de premsa el vicepresident de l'Associació Espanyola Contra el Càncer de València (AECC València), Antonio Llombart, a més de la gerent Helena Alloza, i el psicòleg i coordinador de la Unitat de Promoció de l'entitat, Javier García, els qui han explicat les dades de consum de tabac entre els joves de la Comunitat Valenciana.

Un de les dades més destacades és que l'edat mitjana per a començar a fumar se situa en només 13,9 anys en territori valencià i la socialització, la necessitat d'integrar-se en un grup i la sensació d'independència són alguns dels motius pels quals aquests joves s'inicien en el consum de tabac. Fins a 14.000 joves comencen a fumar cada any a la Comunitat Valenciana, segons les dades de AECC València.

A la Comunitat, el 34% dels joves han fumat en l'últim any, per sobre de la mitjana estatal, que es troba en el 31%. Entre els valencians, el 30,3% d'ells es declaren fumadors, pel 37,5% d'elles. Entre els adults les xifres són similars: més d'un 30% consumeixen tabac i més d'un 35 ho fan en una quantitat superior al paquet diari, més de 20 cigarrets.

A Espanya es detecten 20.000 casos de càncer de pulmó a l'any i 17.000 morts per aquesta patologia, de les quals el 80% estan associades al tabac. La xifra augmenta si prenem com a referència també la resta de classes de càncer en concret fins als 200.000 a Espanya i els 22.000 a la Comunitat.

Llombart ha explicat que dos terços dels casos de càncer es poden evitar amb prevenció i únicament el terç restant és inevitable i ha atribuït aquestes alarmants xifres al "grau d'acceptació de determinats hàbits", com el consum d'alcohol, tabac i l'alimentació poc saludable.

Mentre que entre els joves valencians, són elles les més habituades al cigarret, en la població adulta aquesta circumstància canvia. "Ells fumen més que elles", ha afirmat el psicòleg Javier García. Concretament, més d'un 35% dels adults fumen més d'un paquet al dia. García també ha ressaltat el fet que el consum de tabac es troba "molt per damunt" del de la resta de drogues, inclòs el d'alcohol.

Per set raons

Helena Alloza, per la seua banda, ha apuntat que l'Associació contra el càncer inicia una campanya "nova i pionera" destinada a joves d'entre 12 i 15 anys, per a "animar-los al fet que reflexionen i troben les seues raons per a no fumar". Però també els pares d'aquests menors són públic objectiu d'aquesta iniciativa, ja que quasi en el 50% de llars amb estudiants es fuma diàriament, amb el que "es dóna mal exemple", ha lamentat la gerent de AECC València.

Amb aquests objectius, l'entitat ha obert la web www.por7razones.com -amb el vídeo de la campanya i material didàctic per als col·legis-, està distribuint el material audiovisual per xarxes socials i compta amb l'ajuda d’'influencers' i 'youtubers' com Antón Lofer, que les seues set raons ja compten amb més de 170.000 reproduccions, o pròximament María Herrejón o les il·lustradores Las Rayadas.

A més, aquells que compartisquen el millor vídeo amb els seus arguments contra el consum de tabac opten a premis com a beques de 300 a 600 euros a un campus d'estiu o una càmera GoPro. Els usuaris d’Instagram també poden fer-se amb aquestes recompenses per mostrar el seu rebuig al tabac d'aquesta original manera.

Mesures de l'administració

Davant la pregunta de què més poden fer les administracions públiques per a frenar el consum de tabac, Llombart ha opinat que "tot el que facen és poc" i "falta educació" per a "convèncer al que no fuma que no fume" perquè "en el sistema de socialització de la gent jove es potencia fumar".

García, pel seu costat, ha assegurat que ja s'han posat en marxa mesures que "van funcionar molt bé", com l'increment del preu dels cigarrets o altres mesures que ja s'han posat en pràctica en alguns llocs, com l'empaquetat genèric dels paquets per a "restar atractiu".

"Devessall de càncers en dones en 20 anys"

El vicepresident de AECC València també ha alertat que es preveu un "devessall" de càncers en dones "en 20 o 30 anys", ja que entre els joves són elles les més fumadores. Llombart ha dit que aquest increment entre les dones es pot deure a la seua "independització" i ha assenyalat que a Estats Units i Sud-amèrica aquestes dades ja estan baixant perquè aquest fenomen es va donar abans.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento