Comunitat Valenciana

Salvador destaca la inversió "històrica" en 2018 en reforma i ampliació de vivenda pública, amb 23,7 milions

  • VALÈNCIA, 8 (EUROPA PRESS)
María José Salvador
María José Salvador
CORST VALENCIANES/I.CABALLER
María José Salvador

La consellera de Vivenda, Obres Públiques i Vertebració del Territori, Maria José Salvador, ha destacat este dimecres que els Pressupostos de 2018 marquen una "xifra històrica" i "sense precedents" en triplicar, respecte a l'any passat, els diners destinats a la reforma i ampliació del parc de vivendes socials, amb 23,7 milions d'euros. "Hem tret de l'abandó la política de vivenda social i apostem molt fort per dignificar el parc públic de vivenda que havia quedat en ruïna després de 20 anys de govern del PP".

Així s'ha pronunciat la consellera durant la seua compareixença en les Corts Valencianes per a explicar els comptes del seu departament, que el pròxim any creixen un 9,4% i arriben als 388,4 milions d'euros. D'esta manera, el pressupost d'inversions suposa un 30% més que el que va destinar l'anterior govern en 2015, ha subratllat, "a pesar de l'infrafinançament, de les dificultats per la gestió heretada, de la llosa que suposen els pagaments ajornats".

Salvador ha repassat les àrees del seu departament començant pel pressupost destinat a Vivenda i Rehabilitació que ascendeix a 93 milions d'euros, on destaca la inversió destinada a la reforma del parc públic de vivenda amb 13,7 milions d'euros, quasi el doble que en 2017. A açò se suma una nova partida per a l'ampliació del nombre de vivendes socials amb 10 milions d'euros. En total 23,7 milions que suposen una "aposta per la vivenda social" per a "garantir l'accés a la vivenda a qui més ho necessita", ha ressaltat.

En este punt ha assenyalat que es compraran vivendes per concurs públic al mateix temps que es firmaran convenis amb entitats bancàries per a tancar acords de lloguer social i ha recordat que la Llei per la Funció Social de la Vivenda impulsada pel govern valencià "ha permès donar una solució habitacional a més de 1.000 famílies en els set pocs mesos que porta en funcionament" i han aflorat 4.000 vivendes d'entitats bancàries. Per açò, ha lamentat el recurs d'inconstitucionalitat plantejat pel govern de Rajoy de "frenar i atacar els drets dels valencians a una vivenda digna".

Al desenvolupament d'esta llei, es destinaran en 2018 un total de 5,6 milions d'euros i la consellera ha assegurat que, malgrat el recurs del Govern central, s'estudiaran les mesures necessàries per a poder destinar estos recursos al compliment del dret a la vivenda.

Salvador ha destacat també la seua intenció de reactivar l'economia a través de la rehabilitació i la regeneració urbana amb 38,7 milions aportats per la Generalitat a través de les Àrees de Rehabilitació i Regeneració Urbana (ARRUs), ajudes o actuacions singulars en municipis. Es tracta de "reactivar l'economia i rescatar no sol edificis vells sinó també aquells edificis que més han patit la crisi econòmica", ha indicat.

En este sentit, ha assenyalat l'aposta per la reforma d'interiors i l'accessibilitat amb el Pla Renhata que ha passat de 3 milions a 5,5 en 2018 per a seguir "impulsant este pla que ha sigut tot un èxit i que permet fomentar la qualitat de les vivendes".

En obres públiques, la consellera ha posat l'accent en l'augment d'un 7% de les inversions reals que ascendeixen en 2018 a 100 milions d'euros per a complir amb compromisos com el soterrament de la via de Burjassot, la Ronda Sud-oest de Vila-real o millorar la carretera d'Elx-Santa Pola, així com noves actuacions com la peatonalització de l'Esplanada d'Alacant.

En este punt ha lamentat que "la hipoteca deixada per anteriors governs" de manera que "el 47% de l'import destinat a noves infraestructures vàries ha de destinar-se a pagar pagaments ajornats d'obres anteriors" com l'Autovia de la Plana, Accés Aeroport Castelló, i Accés Nord Alacant, per un global de 13 milions d'euros, o els més de 20 milions d'euros destinats al pagament de l'ampliació ja construïda de l'autovia CV-35.

DESBLOQUEIG DE PROJECTES "PARALITZATS O ABANDONATS"

La inversió en Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV)

augmenta un 93,4% i passa a 44,1 milions d'euros en 2018 amb iniciatives per a "desbloquejar projectes paralitzats o abandonats per l'anterior govern" com el Túnel de la Serra Grossa a Alacant -que es preveu es finalitze l'any que vé-, la T2 a València -a la qual es destinarà un milió d'euros per a la redacció del projecte perquè arribe a Natzaret-, l'electrificació d'un tram a Benidorm del tramvia o la modernització de la L9 del Tram d'Alacant, ha exemplificat.

Així, ha volgut destacat 2 milions d'euros per a l'adjudicació de les noves concessions del transport interubà per carretera, 14,3 milions per al funcionament de l'Autoritat Metropolitana del Transport de València (ATMV) impulsat per l'actual govern valencià per a mantindre polítiques d'integració tarifària implantades esta legislatura amb el bo transport o el bo transbord i ampliar-les i augmentar-les amb la subvenció que correspon de l'Estat.

Per la seua banda, el pressupost de conservació de la xarxa de carreteres augmenta un 20% i s'aposta per la "mobilitat sostenible" amb nous projectes per a la construcció de 16 vies ciclopeatonals amb una longitud de 150 km.

Pel que fa a Urbanisme i Ordenació del Territori, Salvador ha explicat que la reducció en els fons pressupostaris del programa d'urbanisme és una "notícia positiva perquè ja s'han acabat de pagar les expropiacions de la ZAL". Per a 2018, ha avançat, es redactaran i adjudicaran els tres Plans d'Acció Metropolitans de València, Castelló i Alacant-Elx així com els quatre Programes de Paisatge impulsats per la conselleria dins de l'àmbit del Pla d'Acció Territorial del Litoral (Pativel). També apareix pressupostada la redacció de l'Inventari de Sòls Urbanitzables de la Comunitat.

"UNA APLICACIÓ DE L'ARTICLE 155 D'AMAGATONS"

Per la seua banda, el diputat no adscrit Domingo Rojo ha celebrat l'augment del pressupost d'esta Conselleria encara que ho considera "clarament insuficient", com la diputada de Ciutadans, María José García, que creu que "segueix sent germana menor" del Consell.

Des de Podem, Antonio Montiel ha expressat la seua "preocupació" perquè FGV, el comité d'empresa de la qual ha programat noves parades, siga "un pollastre sense cap" i s'ha mostrat preocupat també pel recurs del Govern davant el TC de la Llei per la Funció Social de la Vivenda.

Precisament en este tema la diputada de Compromís, Cristina Rodríguez, ha demanat al Govern central que "no ens aplique el 155 d'amagatons i retire el recurs d'inconstitucionalitat a la Llei per la

Funció Social de la Vivenda".

ACABAR AMB EL DEUTE EN AJUDES A LA VIVENDA

El debat més tens ha sigut amb el diputat 'popular' Alfredo Castelló, qui ha acusat Salvador de "incompliment flagrant de compromisos de l'any passat" i li ha retret una "visió triomfalista" quan "des que és consellera" es produeixen 10.000 desnonaments a l'any" a la Comunitat Valenciana.

Per la seua banda, María José Salvador ha defès les més de mil solucions habitacionales que han donat en set mesos, la forta inversió que han fet per a reformar vivendes buides que l'anterior govern popular va deixar que donaven "vergonya" i li ha recordat que quan va accedir al Govern, el PP havia deixat "340 milions d'euros de deute d'ajudes a persones que vostés van estafar" i ara solament queden pendents per pagar "830.000 euros". "Anem a acabar amb el deute que van deixar en matèria d'ajudes a vivenda, eixa és la gran notícia per als ciutadans d'esta comunitat i per a combatre els desnonaments", ha sentenciat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento