Comunitat Valenciana

La Filmoteca celebra el seu 30 aniversari en La Nau amb una exposant el seu patrimoni

  • “Ho hem de veure, no solament des de la seua perspectiva de creació artística, sinó també com a patrimoni cultural”, explica Antonio Ariño, de la UV.
  • La institució es va crear en els anys 80 per a cobrir les necessitats culturals del poble valencià.
  • El director de l’IVC assegura que s’està treballant perquè la filmoteca dispose d’un “centre de documentació molt més ampli i amb molta més capacitat”.
Exposición de 30 años de La Filmoteca
Exposición de 30 años de La Filmoteca
UV
Exposición de 30 años de La Filmoteca

Una exposició repassa en el Centre Cultural La Nau de la Universitat de València (UV) els 30 anys de la Filmoteca i visibilitza quasi un segle d'audiovisual valencià amb una selecció del seu patrimoni més valuós i "imprescindible".

Amb el títol 'Material de somnis. 30 anys de Filmoteca', l'exhibició proposa al visitant un resum de les tres dècades d'anys de treball de la Filmoteca, creada com una institució pública cultural en els anys 80 per a cobrir les necessitats culturals del poble valencià.

La mostra, impulsada per la Universitat de València i el Institut Valencià de Cultura, ha comptat amb la col·laboració de l'Ajuntament de València, l'Institut de Restauració del Patrimoni de la Universitat Politècnica i la Fundació General de la Universitat. En la presentació als mitjans de comunicació han participat el vicerector de Cultura i Igualtat de la UV, Antonio Ariño; el director general de l’Institut Valencià de Cultura, Abel Guarinos; i la comissària de l'exposició, Nieves López Menchero.

Aquesta especialista ha recalcat que l'organisme cultural "ha anat a poc a poc adquirint un gran patrimoni i des de fa anys es tenia la il·lusió d'exposar una part". "Finalment amb els treballs de restauració fets en els últims anys i actualment de digitalització i amb l'ajuda de la Universitat de València, per fi hem pogut exposar", ha afegit.

López ha asseverat que el que es pot veure en l'exposició "és una mínima part del patrimoni" que reuneix La Filmoteca, com, per exemple, 61 cartells d'un fons dels més de 3.700 que es custodien en els seus fons; 54 programes dels més de 3.000; el guió original de Max Aub de 'Serra de Terol' llegat a la Filmoteca per les seues filles i part de la correspondència que l'escriptor va mantenir amb André Malraux.

Així mateix, es podrà contemplar una selecció de les aquarel·les dels decoradors valencians Gori Muñoz i de Francisco Canet, especialment conegut per ser el decorador de 'Benvingut Mister Marshall'.

Entre les 'joies' recuperades que s'exposen en la mostra també es troben fotografies, guions, bibliografia i hemeroteca antigues, càmeres, projectors, mostres de pel·lícules restaurades i publicacions pròpies.

La comissària ha subratllat també un conjunt d'imatges distribuïdes en tres pantalles, una del fons panoràmic valencià, una altra de cinema amateur i familiar, i una altra d'una "selecció de pel·lícules restaurades que corresponen a la cooperació internacional amb altres filmoteques". Respecte als enregistraments casolans, López ha assegurat que totes mostren un moment de la realitat local o de la Comunitat i ha cridat l'atenció sobre un enregistrament de la nevada a València de l'any 1940.

Gràcies a l'autogovern

Per la seua banda, Antonio Ariño ha assegurat que gràcies als 40 anys d'autogovern i "a la creació de tot un seguit de institucions de benestar en general i de benestar cultural en particular" naix la Filmoteca. "Per a la Nau sempre és una satisfacció extraordinària col·laborar amb institucions de la ciutat que han desenvolupat una tasca fonamental en la vitalitat i el benestar cultural de la ciutadania", ha explicat.

"El cinema ha fet ja una història tan gran en la cultura contemporània que ho hem de veure, no solament des de la seua perspectiva de creació artística, sinó també com a patrimoni cultural que transmet el que és la nostra història i la nostra cultura", ha afegit Ariño, qui ha assenyalat que va a haver-hi Filmoteca per partida doble, "d'una banda en l'exposició i d'altra banda a través de la documentació digitalitzada en la xarxa Roderic".

Per la seua banda, Abel Guarinos ha assenyalat que "no solament es tracta de festejar aqueixos 30 anys de Filmoteca sinó de fer veure aqueixos quasi 100 anys d'audiovisual valencià que hi ha en aquest moment en l'estudi de la Nau a l'abast de qualsevol ciutadà".

"La Filmoteca atresora tot aqueix patrimoni audiovisual valencià, vol seguir atresorant-ho i vol seguir incorporant, no solament allò que, cada vegada més per fortuna estan fent els directors, els guionistes i els directors de producció valencians, sinó també aqueixos reportatges domèstics que ens fan veure la riquesa que tenia el segle XX i també el XXI en tots el seu formats", ha afegit el director del IVC.

Guarinos, a més de destacar que "la Filmoteca és un espai obert", ha assenyalat que es tracta de "un treball d'equip amb José Luis Moreno com a director adjunt de cinematografia i audiovisuals i amb tots els treballadors que han estat posant el seu granit d'arena".

"Demanant un museu"

Ariño ha assegurat que tot aquest material patrimonial "està demanant un museu" ja que per la seua riquesa i per expressar tant "el que és la cultura popular del segle XX, sens dubte deuria tenir més oportunitats de visualització".

Respecte a aquesta declaració del vicerector de Cultura i Igualtat de la Universitat de València, Abel Guarinos ha assenyalat que s'està treballant "per a mitjà termini tenir un centre de documentació molt més ampli i amb molta més capacitat tant per a la gent que està allí al servei del públic com per als estudiosos" i ha afegit que aquest "si que albergarà permanentment determinats fons de l'arxiu i del fons de la Filmoteca."

"El ERE es va fer en 2013 i açò tardarà anys a recuperar-se, de tota manera la Filmoteca està en un molt bon moment", ha assegurat. "Ara està millor que en els seus 29 anys anteriors quant a fons" i ha destacat "la quantitat i la qualitat dels documents fílmics".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento