Comunitat Valenciana

Jove de 21 anys i estudiant, perfil de consumidor de cànnabis en llocs d'oci valencians

  • La tendència en el perfil de consumidor de cànnabis detectat en llocs d'oci valencians és d'un home de 21,5 anys, estudiant, resident en la llar familiar i que aconsegueix la droga a través d'un 'camell' habitual.
Estudi sobre el consum de cànnabis
Estudi sobre el consum de cànnabis
CEU
Estudi sobre el consum de cànnabis

Així es desprèn d'un estudi realitzat per a la tesi doctoral de Rosa Izquierdo Palomares, defesa en la Universitat CEU Cardenal Herrera de València, sota la direcció d'investigadors de la CEU UCH, la UV i la Universitat Complutense de Madrid, que analitza noves tendències en el perfil de consumidor de cànnabis i les característiques de la droga consumida en llocs d'oci de la Comunitat Valenciana.

La recollida de dades es va realitzar en establiments d'oci i festivals, mitjançant entrevistes entre voluntaris que van facilitar una mostra de la droga que consumien en eixe moment per a la seua anàlisi. Este Sistema de Detecció Primerenca (SDT) va ser dissenyat en col·laboració amb l'extinta Fundació per a l'Estudi, Prevenció i Assistència a les Drogodependències (FEPAD) de la Generalitat, que va concedir finançament per a la investigació.

Les entrevistes, realitzades entre 2010 i 2014, van permetre arreplegar dades d'edat i sexe, procedència de la droga o lloc de compra habitual i diversos aspectes relacionats amb els hàbits de consum de cànnabis: tipus de droga (marihuana o haixix) i quantitat consumida, així com lloc, moment i freqüència de consum.

En total, els resultats de la tesi de Rosa Izquierdo procedeixen d'entrevista a 57 consumidors realitzades en llocs d'oci, que van cedir per a la seua anàlisi un total de 73 mostres del cànnabis que estaven consumint. Segons destaca l'autora de la tesi, "el valuós d'este estudi pel que fa a altres enquestes sobre consum de drogues és que la seua metodologia permet analitzar simultàniament aspectes socials-etnogràfics, botànics i químics de la droga consumida en els contextos d'oci de la Comunitat Valenciana".

TENDÈNCIES DE CONSUM I CONSUMIDOR TIPUS

Entre les tendències de consum detectades destaca que les dones s'inicien i cessen abans en el consum de cànnabis que els homes. A més, al costat del descens en el consum en arribar a l'edat adulta, hi ha no obstant açò una tendència a un major consum en la població estudiant. En l'edat adulta el consum 'molt freqüent' (diàriament) ho realitzen aquells consumidors que treballen, mentre que entre la població aturada és 'freqüent' (més d'una vegada a la setmana).

També revela que el consum majoritari de marihuana i haixix es realitza en moments d'oci, és a dir, es tracta d'un consum recreatiu i en companyia. Quant al context o llocs de consum, entre els més jovess la tendència és a consumir en festes, festivals o macroeventos, mentre que els consumidors de major edat ho fan en pubs o locals tancats.

"El més alarmant -destaca Izquierdo- és que es detecta una baixa percepció del risc entre els consumidors esporàdics, que no associen el consum amb cap perill per a la salut. També destaca la tendència a la convergència entre el consum molt freqüent, residir en una casa de forma independent i practicar l'autocultiu del cànnabis que es consumix".

Una de les tendències detectades en el perfil del consumidor a la Comunitat Valenciana que contrasta amb els resultats dels estudis a nivell europeu és que baixa la mitjana d'edat entre els consumidors esporàdics i habituals i augmenten els consumidors que no són econòmicament independents: es tracta d'estudiants que realitzen un consum freqüent o molt freqüent, encara que malgrat açò no manifesten tindre problemes familiars, destaca l'autora.

PERILLOSITAT DE LES MOSTRES

En les anàlisis botàniques i químiques realitzades sobre les mostres de cànnabis donades voluntàriament per consumidors en llocs d'oci, Rosa Izquierdo destaca: "Existeix una gran variabilitat en el grau de riquesa de cannabinoides en la marihuana que es consumeix en el carrer. Però és molt preocupant la generalització de la idea que les drogues vegetals, com en este cas el cànnabis, són innòcues per ser naturals. A més, el cultiu casolà proporciona una sensació de seguretat en els consumidors que és falsa".

Tant en les mostres de marihuana com en les d'haixix analitzades es van trobar adulterantes, observant-se "matèries estranyes com a fibres tèxtils, paper i fongs filamentosos, a les quals se suma que totes les mostres presenten bastant brutícia de naturalesa orgànica".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento