Comunitat Valenciana

Aprovada la llei que permetrà a la Sindicatura de Comptes imposar multes d'un mínim de 600 euros i un màxim de 6.000

  • Les Corts Valencianes han aprovat este dimecres per unanimitat la reforma de la Llei de Sindicatura de Comptes que permetrà dotar l'organisme de capacitat sancionadora i imposar multes coercitives que van des d'un mínim de 600 euros per la primera vegada i un màxim de 6.000 euros en cas de reincidència, al personal i autoritats responsables que no presenten la informació sol·licitada o incomplisquen els terminis establits.
Façana De la Seu De la Sindicatura De Comptes
Façana De la Seu De la Sindicatura De Comptes
SINDICATURA DE COMPTES
Façana De la Seu De la Sindicatura De Comptes

Així mateix, el text permet a la Sindicatura fiscalitzar les caixes fixes de les entitats que té encomanat examinar, entre elles, l'administració autonòmica o els organismes públics o amb participació majoritària de la Generalitat. També, es podran fiscalitzar les subvencions, crèdits i avals que s'atorguen per entitats del sector públic a persones físiques o jurídiques, de la mateixa manera que les despeses electorals dels partits quan provinguen de fons concedits per la Generalitat.

A més de precisar les funcions de la Sindicatura, la reforma planteja que el Consell ha d'aprovar el Compte General en ple i els informes de la Sindicatura hauran de pronunciar-se necessàriament sobre punts com si la informació financera i pressupostària es presenta adequadament, si s'ha complit amb la legalitat en la gestió dels fons públics o si la gestió dels recursos humans, materials i els fons pressupostaris s'ha desenvolupat de forma econòmica i eficient.

La Sindicatura haurà d'informar a les Corts del grau de compliment de les seues actuacions de control i recomanacions per part dels organismes i ens controlades mitjançant informes parcials d'activitat de caràcter quadrimestral, a més de la memòria anual d'actuacions.

En el desenvolupament de la seua funció fiscalitzadora, la Sindicatura tindrà facultat per a accedir a tots els expedients i documents relatius a la gestió del sector públic valencià, incloent la bases de dades electròniques, així com demanar quants escrits, informes o aclariments orals a les entitats sotmeses al seu control.

També, podrà efectuar les comprovacions que considere oportunes en relació amb els actius, passius, transaccions o control intern i requerir a tota persona natural, jurídica o privada, que haja mantingut relacions econòmiques amb les administracions públiques, entitats pertanyents al sector públic i perceptors de subvencions públiques perquè complisquen amb l'obligació de proporcionar tota classe de documents i dades sempre que siguen transcendència per a l'exercici de la funció fiscalitzadora.

Així mateix, els síndics seran triats per sis anys, renovable per una vegada, per tres cinquenes parts de les Corts, i el Síndic Major serà triat per sis anys no renovables- pel parlament i no pel president de la Generalitat per a reforçar la independència de la institució. A més, el secretari general haurà de ser funcionari de carrera.

REFORMA "EN PROFUNDITAT"

Des de Cs, el diputat Antonio Woodward ha destacat que la decisió que va prendre el seu grup al juliol de retardar la modificació d'esta llei va ser la "correcta i adequada" perquè en eixe moment "no hi havia consens ni acord" i ara s'ha aconseguit aprovar la reforma de la Sindicatura de Comptes per unanimitat. "No ha sigut res fàcil, però haguera sigut molt trist que s'aplicara el corró al que ens tenen acostumat els Consells d'esta comunitat", ha comentat.

Per la seua banda, Antonio Montiel de Podem ha recordat que este organisme demanava una reforma "en profunditat", que hi haguera un reforç del seu àmbit d'actuació i les seues funcions i la societat "havia donat un mandat després del balafiament i era millorar rigor funcionament de les administracions públiques".

En este sentit, ha valorat que esta reforma "amplia i reforça la independència i les funcions de la sindicatura i posa fre a una lògica perversa que era la porta giratòria de la política als organismes de control".

Des de Compromís, el diputat Jordi Juan ha destacat que "encara que ha costat" l'aprovació d'esta llei s'ha aconseguit i "per unanimitat" pel que "ha vingut a quedar-se". "Era una reforma més que necessària i hem aconseguit una llei amb més fortaleses i competències i adaptada a la realitat", ha valorat.

En similars termes s'ha pronunciat José Muñoz del PSPV, qui ha comentat la necessitat que esta llei "s'adaptara" a la realitat actual. "Hem sigut capaços de generar un text que brida major independència sindicatura i introdueix elements d'igualtat i de regeneració democràtica", ha assenyalat per a remarcar que és un text "positiu, útil i actual".

Finalment, Rubén Ibáñez del PP ha indicat que la Sindicatura no mereixia el projecte inicial que s'havia portat a les Corts i ha celebrat que el text incloga algunes de les peticions de l'organisme com era la capacitat sancionadora.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento