Comunitat Valenciana

Soler resta importància a les discrepàncies en els pressupostos en "la setmana de la passió" i descarta una pròrroga

  • El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha valorat este dijous en "la més absoluta normalitat" les discrepàncies dels partits que sustenten el govern del Botànic -PSPV, Compromís i Podem- en l'elaboració dels pressupostos de la Comunitat Valenciana per a 2018. "Com és habitual tots els anys, estem en 'la setmana de la passió'", ha il·lustrat, per a qualificar de "sa" que hi haja discussió en el si del Consell.
Vicent Soler
Vicent Soler
I.CABALLER/CORTS VALENCIANES
Vicent Soler

Açò sí, Soler s'ha mostrat contrari a una possible pròrroga dels comptes del pròxim exercici, "una possibilitat" a nivell legal que li "agradaria que no passara". "Estem treballant perquè no passe. Estem en condicions de fer-ho i hi ha moltes coses que podem retocar", ha asseverat a preguntes dels periodistes en els passadissos de les Corts.

Sobre la postura de Podem -va assegurar que a dia de hui no aprovaria els pressupostos-, el titular d'Hisenda ha assenyalat que ha mantingut fins a cinc reunions sobre este tema amb la formació morada i ha insistit que esta "discussió" -que ha rebutjat que siga falta de col·laboració- "és el més normal del món", a més de "bo i sa".

"Estem en la més absoluta normalitat: hem d'acabar d'arredonir les coses", ha reiterat, atés que "estem a dijous i queda un llarg cap de setmana per davant" per a "reflexionar junts" en el disseny dels comptes abans de la data límit del pròxim dimarts, 31 d'octubre. No creu, per tant, que "sincerament" existisquen diferències respecte al procés dels dos últims anys.

Soler veu en estos comptes "la tercera oportunitat" de la Generalitat, en el tercer any de l'actual legislatura, d'elaborar uns pressupostos que facen "un ús eficient i responsable dels diners dels contribuents". "En això estem: veient el que hem fet, intentant recompondre eixe 'sudoku' i amb moltes ganes d'intentar respondre al Pacte del Botànic".

Com a objectius, s'ha marcat tractar de "intentar fer factible les propostes polítiques i que les línies roges no es complisquen", si bé ha reconegut l'existència de moltes partides que es poden "retocar".

DISCREPÀNCIES DE "FINS A ON PODEM ARRIBAR"

Amb este prisma, ha rebutjat l'exigència de divergències "estructurals" entre els tres partits, sinó de discrepàncies "d'intensitat, de fins a on podem arribar". "Tant les propostes de Podem com les de Compromís i les del PSPV estan dins del Botànic", ha assegurat.

El conseller ha puntualitzat que, en qualsevol cas, es contraposen dos perspectives: la seua com a titular d'Hisenda -encarregat de les "restriccions" encara que "estiga d'acord"- i les dels partits amb "ganes i il·lusió de fer moltes coses". I ha ironitzat: "Ens han transferit molta responsabilitat, però segur que no ens han transferit una 'maquineta' de fer diners, per la qual cosa em toca fer el paper que em toca".

Preguntat per la postura del síndic socialista, Manolo Mata, que va dir no passa res si no s'aproven els comptes a temps, Vicent Soler ha recalcat que sí "passen algunes coses", com que no podran incrementar-se els salaris dels funcionaris. No obstant açò, ha tornat a restar importància en recordar els pressupostos de 2016 i 2017 i assegurar que han "encarrilat el tren en la via que tocava, partint del disseny propi d'una dreta conservadora".

"El sentit pressupostari està encarrilat en un govern de progrés com este", ha afirmat, ja que considera que "el que falta és quiratar-ho amb nous marcs pressupostaris que no existeixen".

"RECORDAR ELS 1.600 MILIONS PEL QUE PUGA PASSAR"

D'altra banda, el conseller d'Hisenda ha agraït el suport de tots els grups de les Corts -"sobretot" a la portaveu del PP, Isabel Bonig- per a subscriure este dijous la declaració institucional sobre l'infrafinançament de la Comunitat Valenciana.

"Significa que els recursos dels valencians estan 1.600 milions d'euros per davall de la mitjana. Cal recordar esta xifra pel que puga passar en els pròxims dies", ha emfatitzat.

Soler ha tornat a denunciar així "la no correlació entre el creixement econòmic i l'augment d'ingressos fiscals" de l'Estat a la Comunitat Valenciana. "Quina cuina i quin obscurantisme s'està fent a Madrid", s'ha preguntat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento