Comunitat Valenciana

Podem veu "descoordinació" al Consell amb pressupostos i avisa: "A dia de hui no estem en disposició de recolzar-los"

  • El grup parlamentari de Podem en les Corts Valencianes ha criticat este dijous la "descoordinació" que hi ha entre Hisenda i la resta de conselleries per a incloure les seues prioritats en els pressupostos de la Generalitat del 2018, per la qual cosa ha advertit que "a dia de hui" no està "en disposició de dir que hi haja un acord" ni de mostrar-se "favorable" a l'aprovació dels comptes.
Antonio Estañ
Antonio Estañ
I. CABALLER/CORTS VALENCIANES
Antonio Estañ

Així ho ha indicat el secretari general de Podem a la Comunitat Valenciana i síndic de la formació, Antonio Estañ, en una roda de premsa, després de mantindre una reunió amb el Consell per a abordar els comptes de l'executiu valencià per al pròxim exercici, en la qual ha estat acompanyat per la secretària de Programa i Polítiques de Podem, Rocio Segura, i els diputats de la formació en les Corts, Beatriz Gascó i David Torres.

Estañ ha mostrat la seua "preocupació" per la falta de concreció del Consell en algunes mesures que plantegen perquè, encara que ha admès que "hi ha avanços", els veu "insuficients". De fet, ha manifestat tindre la sensació de que es vol "guanyar temps" durant el procés que duren les negociacions.

Al seu juí, el problema radica en una "falta de comunicació" entre les parts i en "una falta de valentia per a prendre decisions" per part de "certs sectors del Consell" ja que ha subratllat que es tracta de mesures "modestes" que no suposen una gran despesa econòmica, que estimen en uns 300 milions d'euros aproximadament, i que a més, estan arreplegades en l'Acord del Botànic.

No obstant açò, el secretari general de Podem a la Comunitat Valenciana ha subratllat la "predisposició total" de la seua formació a recolzar els comptes i ha indicat que encara queda "temps suficient" per a poder tancar un acord la setmana que vé, quan s'aprovarà el pressupost.

En concret, entre les propostes que la formació habitada exigeix incloure i que "no compten amb el vistiplau del Consell" estan, en matèria d'educació, oferir hora i mitja al dia gratuïta d'activitats extraescolars per a xiquets de fins el 14 anys; la gratuïtat d'aules de dos anys i un increment de personal tècnic i de recursos per a tramitar l'eliminació de barracons, segons ha explicat Segura, qui ha lamentat que després de la reunió d'este dijous, estes qüestions "no s'han tancat".

Quant a Sanitat, la formació morada sol·licita ampliar l'accés a medicaments a persones que no arriben al salari mínim interprofessional, mentre que en Vivenda proposa augmentar la partida per a les ajudes de lloguer i ampliar el parc públic de vivenda per a fomentar 1.000 lloguers socials a l'any.

Per la seua banda, Gascó ha lamentat la "falta de concreció" del Consell en temes importants i necessaris per a canviar el model productiu a la Comunitat Valencià i, en este sentit, ha urgit a augmentar l'atenció i l'assignació pressupostària de la conselleria d'Agricultura, Medi ambient i Canvi Climàtic que dirigeix Elena Cebrián, així com a doblar el nombre d'inspectors mediambientals o engegar el Sistema de Dipòsit, Devolució i Tornada (SDDR) que és "l'única alternativa viable al sistema actual que no és efectiu".

En matèria de Justícia, el diputat David Torres ha advocat per un major reforç en els jutjats, especialment en els de clàusules sòl i els encarregats de temes de frau i corrupció i actualitzar els plans d'emergència en els jutjats. També reclama augmentar a 1.000 places públiques en dependència i que es faça un pla d'accessibilitat en edificis de l'administració.

TAXA TURÍSTICA

Torres ha recordat que una de les prioritats de la formació és la implantació d'una taxa turística, per a la inclusió de la qual presentaran una esmena als comptes, que siga similar a la qual hi ha a Catalunya i els ingressos del qual es destinen a la lluitar contra els apartaments turístics il·legals i la precarietat laboral del sector.

No obstant açò, ha puntualitzat que s'està intentant arribar a acords quant al disseny d'este impost, i ha recordat que la seua proposta planteja que siga d'entre cinquanta cèntims i dos euros per nit, encara que es podria augmentar la quantitat en hotels de tres i quatre estreles, durant una setmana d'estada i els dies següents exempts.

Estañ ha insistit que es tracta de mesures importants i que arreplega l'Acord del Botànic, però ha admès que en algunes podrien ser més flexibles durant la negociació, excepte les quals tenen a veure amb Sanitat, Vivenda; la taxa turística, el SDRR i la gestió forestal.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento