Comunitat Valenciana

De la Oliva urgeix a portar la justícia valenciana al segle XXI i ofereix als jutges per a "liderar el canvi"

  • VALÈNCIA, 20 (EUROPA PRESS)
De la Oliva en una imatge d'arxiu
De la Oliva en una imatge d'arxiu
Europa Press
De la Oliva en una imatge d'arxiu

La presidenta del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV), Pilar de la Oliva, ha urgit a fer el pas i portar a l'Administració de Justícia de la Comunitat Valenciana al segle XXI en un procés liderat per jutges. "No es pretén un trage a mesura de cada jutge o magistrat, però la nostra opinió resulta ineludible en el disseny" del sistema, ha asseverat.

De la Oliva ha realitzat esta crida durant la seua intervenció en l'Obertura de l'Any Judicial 2017-18, en un acte en el qual ha estat acompanyada, entre altres autoritats, pel president de les Corts Valencianes, Enric Morera; el delegat del Govern a la Comunitat, Juan Carlos Moragues; i el tinent fiscal de la Comunitat, en funcions del fiscal superior, Gonzalo López Ebri.

"La gran majoria d'òrgans judicials de la comunitat tenen un mòdul d'entrada que supera àmpliament el previst com a raonable pel Consell General del Poder Judicial (CGPJ)", ha lamentat De la Oliva, qui un any més ha tornat a posar de manifest en la seua intervenció les "greus manques estructurals" que pateixen.

En esta línia, ha indicat: "Un any més he de referir-me a la deficient organització del nostre sistema de jutjats i tribunals". Per açò, considera "ineludible" que les administracions competents "es decidisquen a fer el pas" i portar a l'Administració de Justícia de la Comunitat al segle XXI.

De la Oliva no s'ha limitat a demandar esta actuació, sinó que ha oferit la seua disposició i la de la Sala de Govern del TSJCV per a "liderar este procés de canvi". "I és que els membres del Poder Judicial, jutges i magistrats no podem romandre aliens a estos processos: les estructures, els mitjans materials, les ferramentes informàtiques..."

En este sentit, entén que estos mitjans han de ser dissenyats d'acord amb especificacions adequades a tal fi. "No es pretén un trage a mesura de cada jutge o magistrat, però la nostra opinió resulta ineludible en el seu disseny", ha manifestat.

Respecte a la pròxima engegada de 14 òrgans judicials a la Comunitat Valenciana, ha precisat que la creació de nou d'eixos 14 jutjats ja venia acordada des de l'any 2010, quedant en suspens la seua entrada en funcionament des d'aleshores.

Així, hi ha hagut un període de set anys sense que s'haja posat en funcionament un nou òrgan judicial a la Comunitat Valenciana. Per açò, este anunci és una "bona notícia" que alleujarà els "patiments" d'"alguns" dels òrgans judicials en pitjor situació de l'autonomia. "I dic alleujar -ha aclarit- perquè ni per aproximació solucionarà els problemes que acumulen estos partits judicials des de fa ja massa anys; i també he dit alguns perquè són molts més els que a la Comunitat es troben en una situació més que difícil".

Ha posat com a exemple, entre uns altres, la resposta als procediments sobre les anomenades clàusules sòl. Ha comentat que s'han presentat unes 7.800 demandes sobre esta matèria, un nombre "inassumible" para "tan escàs nombre de jutjats i per als cinc jutges que els atenen".

"Hem establit reforços en les jurisdiccions on resulten més apressants les necessitats. Però en l'actualitat, pràcticament no hi ha jurisdicció ni categoria d'òrgan que no precise de suport", ha asseverat.

INCENDI

De la Oliva s'ha referit en la seua intervenció a l'incendi registrat el passat 10 de setembre en la Ciutat de la Justícia de València i ha asseverat que "ha sigut una experiència sense precedents en tota Espanya que està en vies de solucionar-se d'una forma raonable".

Per a açò, ha recordat que s'ha engegat per la Sala de Govern un pla d'urgència "imprescindible" per a atendre la problemàtica produïda per la suspensió de 2.500 juís i vistes que "precisarà la col·laboració de totes les administracions implicades", ha indicat.

"Sens dubte -ha afegit- podria haver-se fet millor, i també sens dubte és una experiència de la qual extraurem conclusions sobre com han d'afrontar-se este tipus de situacions en el futur". I ha agregat: "A semblança de l'instaurat en altres llocs, no pot demorar-se l'establiment de protocols i mecanismes preventius de seguretat per a quants acudeixen i desenvolupen la seua activitat en els òrgans judicials", ha requerit.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento