Comunitat Valenciana

València acull la III Cimera per una Alimentació Saludable amb la FAO, Govern i ajuntaments

  • Aposten per implantar hàbits d'alimentació saludables que frenen el creixement de "l'obesitat, les malalties cardiovasculars i alguns tipus de càncers".
  • El director general de la FAO es mostra "optimista" per a aconseguir l'objectiu d'"erradicar la fam" en l'horitzó de 2030 perquè diu que està en la mà de l'home.
  • Ribó diu que les ciutats han d'avançar per a garantir "el dret a una alimentació de qualitat, informar i educar en una alimentació natural i de proximitat".
Cimera d'alcaldes per una Alimentació Sostenible
Cimera d'alcaldes per una Alimentació Sostenible
Ajuntament de València
Cimera d'alcaldes per una Alimentació Sostenible

L'Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura (FAO), el Govern central i ajuntaments de ciutats de tot el món han subratllat este divendres el paper de les urbs per a "promoure una alimentació sostenible" i contribuir a la lluita contra la fam.

En conseqüència, han apel·lat a esta capacitat per a aconseguir un repartiment equilibrat dels aliments que assegure que totes les persones tenen accés a menjar de qualitat; fomentar "el consum de productes de proximitat" i ajudar amb açò tant a l'activitat dels xicotets productors com a la lluita contra el canvi climàtic, i contribuir a implantar hàbits d'alimentació saludables que frenen el creixement de "l'obesitat, les malalties cardiovasculars i alguns tipus de càncers".

Així ho han expressat a València el director general de FAO, José Graziano da Silva; el secretari d'Estat de Cooperació Internacional i per a Iberoamèrica, el Carib i Espanya, Fernando García Casas; l'alcalde de València, Joan Ribó, i Giuseppe Sala, primer edil de Milà, la ciutat promotora en 2015 del Pacte de Política Alimentària Urbana, en la inauguració de la tercera Trobada Anual i Cimera d'Alcaldes per una alimentació sostenible que se celebra amb la participació de més de cent ciutats de 50 països.

En una compareixença conjunta, el director general de FAO ha considerat, tenint en compte que "hui en dia el problema de l'alimentació no es deu a la falta de productes" sinó a qüestions relacionades amb l'accés a ella i a la seua qualitat, que la distribució hauria de ser "un tema públic, de dimensió pública" i "no solament privat".

José Graziano da Silva ha defés que ha de ser així per a "garantir la qualitat" dels aliments que arriben a la població i que estos efectivament arriben a totes les persones. En este punt, ha ressaltat la funció de les ciutats i dels seus ajuntaments per a assegurar que així siga i ha comentat, com a exemple, que si es detectara que en determinada part d'un terme municipal no arriben aliments l'administració local hauria de crear o recuperar espais per a obrir un mercat.

Mercats municipals

Igualment, el representant de FAO, que ha valorat les iniciatives de València per a promocionar i recuperar els seus mercats municipals, ha indicat que en eixe context és necessari treballar per a "promoure el consum de productes sans i frescos com ous, llet, verdures i fruites".

Després d'açò, ha al·ludit a la "paradoxa" que suposa haver superat el passat any "el rècord mundial de producció d'aliments" i haver registrat també "un increment en el nombre de gent que passa fam" en el món. "És una paradoxa que tenim fam i obesitat en els mateixos països, en les mateixes regions o en la mateixa família", així com que "els que més fam passen estiguen en les zones rurals perquè no aconsegueixen produir prou ni per a les seues famílies", ha declarat.

Da Silva ha manifestat que davant totes estes qüestions la ciutat té un paper important que ha d'usar-se "per a promoure una alimentació sostenible" perquè compta amb "els consumidors, la possibilitat de promoure la distribució de productors locals i poder de compra".

"Font fonamental"

Respecte als productes de proximitat ha esmentat iniciatives com les quals es duen a terme a Espanya i Itàlia en favor del consum d'aliments locals i de quilòmetre zero. "Eixa és una font fonamental per a impulsar la dinàmica local cap al desenvolupament sostenible", ha assenyalat. "Les alarmants xifres demostren que és necessari treballar junts per a eradicar totes les formes de roïna nutrició per a 2030" i liderar la tasca en favor d'una "alimentació sana, sostenible" i "segura" des de les ciutats, "on viu la major part de la població mundial", ha asseverat el director general de FAO.

José Graziano da Silva ha opinat que s'ha de "posar èmfasi" en àrees com "la col·laboració mútua per a compartir experiències", "la promoció de la urbanització sostenible" amb "majors vincles" entre zones urbanes i rurals i la "integració territorial que forma part de la nova agenda de l'ONU", i una "major coordinació entre les polítiques alimentàries i les de salut, transport i reutilització de deixalles".

Da Silva s'ha mostrat "optimista" per a aconseguir l'objectiu d'"erradicar la fam" en l'horitzó de 2030 perquè diu que està en la mà de l'home actuar per a fer front a les causes que contribueixen en l'actualitat a l'"impuls de la fam, els conflictes i els impactes del canvi climàtic" i en la de les ciutats aplicar "polítiques adequades". Ha citat com exemple el Programa Fam Zero aplicat al Brasil i ha mostrat la disposició de FAO per a ajudar a treballar en eixa direcció.

L'alcalde de València, per la seua banda, ha manifestat que està "en la mà de les ciutats reconsiderar i avançar" per a garantir "el dret a una alimentació de qualitat, informar i educar adequadament als seus veïns en una alimentació natural i de proximitat", per la qual cosa ha afirmat que a més de "pensar en el global" s'ha de "pensar en el proper i quotidià".

"Una vida digna"

Ribó ha assegurat que una "alimentació adequada" és "essencial" per a "una vida digna" i ha valorat l'oportunitat de reunir-se en congressos com este per a "planificar", aconseguir eixe objectiu, superar "la fragilitat dels sistemes alimentaris" o "l'especulació dels mercats", comptar amb "una distribució adequada" i "qualitat" en els queviures. Ha al·ludit també a la "situació paradoxal" que suposa que hi haja milions de persones que passen fam i altres sobrealimentades afectades en casos per problemes d'obesitat i salut per una alimentació.

L'alcalde de Milà, pel seu costat, ha subratllat la "oportunitat" que suposa que "les principals ciutats del món" treballen "juntes" i "intercanvien experiències" amb el "objectiu fonamental" d'una "alimentació sostenible", per a "posar la nutrició en el centre" i implantar "millors pràctiques". Ha afirmat que açò és "fonamental per al futur".

Per la seua banda, el secretari d'Estat ha apuntat el "paper fonamental" no solament de les ciutats sinó dels governs regionals, estatals i europeus per a "abordar un problema que hauria d'haver desaparegut" com el "fam" i ha expressat el seu respatler al Pacte de Milà.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento