Comunitat Valenciana

Acció Cultural valora el "consens" en el nou model plurilingüe i contrasta l'actitud del Govern amb la del PPCV

  • Acció Cultural del País Valencià (ACPV) ha valorat positivament el nou model de plurilingüisme presentat este divendres pels partits del Botànic -PSPV, Compromís i Podem-. Enfront del "consens" aconseguit, ha contrastat "l'actitud negociadora" del Govern central amb la "negativa que fins ara ha mantingut la direcció del PP valencià".

En un comunicat, l'organització considera "molt positiva" l'aposta de les tres formacions per un únic Programa d'Educació Plurilingüe i Intercultural en el qual es deslliguen les hores en anglés de les de valencià, s'estableixen percentatges mínims per a cada llengua i s'elimina l'acreditació directa de la competència lingüística.

Després de la suspensió de l'anterior decret de plurilingüisme pel Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat (TSJCV), Acció Cultural ha incidit en el "consens amb el qual s'està abordant la llei" i en "el contrast entre l'actitud negociadora del Govern espanyol, amb el qual la Generalitat ha pogut i pot parlar serenament i arribar a acords, i l'actitud negativa que fins ara ha mantingut la direcció del PP valencià".

De fet, segons ACPV, els 'populars' "han volgut instrumentalitzar l'educació, les famílies i els xiquets, i conflictivitzar artificialment la llengua exclusivament per interessos polítics de partit".

Des del col·lectiu demanen a la direcció valenciana del PP que "canvie de rumb i, abans de continuar el seu procés d'autoaïllament, imite l'actitud dialogant del Govern espanyol en este assumpte tan crucial per a la llengua dels valencians".

En qualsevol cas, Acció Cultural avaluarà "en el seu moment" els detalls del projecte, si bé entén que "l'esperit que l'anima és positiu i constructiu", per la qual cosa se sumisca al "consens polític, sindical i social" i participarà del procés de consulta sobre la proposta.

"TRANQUIL·LITAT" PER AL PRÒXIM CURS

ACPV ha insistit que esta norma "significa un element d'estabilitat i confiança per a famílies, el professorat i la comunitat educativa i la societat valenciana en el seu conjunt", per la qual cosa ha celebrat que "a partir del pròxim curs escolar, hi haurà una norma clara consolidada que aportarà seguretat i tranquil·litat".

Al seu juí, la proposta "preveu protegir i afavorir en el pla d'estudis la llengua minoritzada", mentre "manté la llibertat dels centres per a fer el seu projecte lingüístic, especialment els que ja han adoptat un programa plurilingüe d'ensenyament" i "sense que en cap cas açò signifique una reculada en allò que ja tenen autoritzat.

Acció Cultural ha puntualitzat, açò sí, la importància que la futura llei preveja les necessitats materials per a la seua implementació i la Conselleria d'Educació dispose del pressupost per a garantir-ho.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento