Comunitat Valenciana

El teatre valencià recupera espectadors encara que acumula pèrdues del 12% des de 2008

  • En 2016 es va produir un increment del 0,3% en el nombre de representacions i l'assistència a aquests tipus d'espectacles, i 11,5% en la recaptació.
  • En el cas de les arts escèniques, si es comparen les dades de 2016 amb les del 2008, hi ha unes pèrdues del 44,5% en el nombre de representacions.
  • La Comunitat segueix ocupant la primera posició per nombre de concerts de música clàssica i la segona per nombre d'espectadors.
Hamlet canalla/teatre valencià
Hamlet canalla/teatre valencià
FLICKR IVC
Hamlet canalla/teatre valencià

El teatre a la Comunitat Valenciana va registrar en 2016 una lleugera recuperació -un 0,3%- respecte a l'any anterior. No obstant açò, si es comparen les xifres amb l'any 2008 acumula pèrdues del 12% en el nombre d'assistents. Pitjor sort corre la dansa, disciplina que va caure l'any passat un 1% en funcions i un 1,1% en l'assistència i recaptació.

Estes són algunes de les xifres que arreplega l''Anuari SGAE 2017 de les arts escèniques, musicals i audiovisuals'. En tota Espanya, igual que en 2015, el terme "estancament" és, sens dubte, el que millor descriu la situació de la indústria cultural durant el passat any 2016, un exercici que va deixar una certa "sensació agredolça", en paraules de la presidenta de la Fundació SGAE, Inés París. També la Comunitat Valenciana participa d'este diagnòstic del sector cultural espanyol, fa notar l'entitat.

Esta radiografia de consum cultural revela que en el cas de les arts escèniques, a la Comunitat Valenciana, si es comparen les dades de 2016 amb les del 2008, hi ha unes pèrdues del 44,5% en el nombre de representacions i del 16,6% en el nombre d'espectadors. La recaptació, en canvi, creix un 0,9%. El nombre de funcions és l'únic indicador que pateix una caiguda percentualment major que la de la mitjana espanyola, mentre els altres dos indicadors la milloren.

En el cas del teatre valencià, en 2016 es va produir un increment del 0,3% en el nombre de representacions i l'assistència, i 11,5% en la recaptació. La Comunitat concentra el 7,4% de les funcions celebrades a Espanya, l'11,8% dels espectadors i el 4,8% de la recaptació. En 2016, va ser la tercera comunitat espanyola per nombre de funcions i espectadors, i la cinquena per recaptació.

Per la seua banda, la dansa va caure un 1% en 2016 respecte a 2015 en el nombre de funcions i de l'1,1% en l'assistència i la recaptació. La Comunitat Valenciana va concentrar el 4,7% dels espectacles de dansa realitzats a Espanya, als quals van acudir el 6,5% dels espectadors totals i amb els quals es va ingressar el 5,4% de la recaptació total. Amb estes dades, resulta ser la sisena autonomia d'Espanya per nombre de funcions i assistència i la cinquena per recaptació.

Gènere líric

Així mateix, després de set anys consecutius de pèrdues en els resultats de l'òpera i la sarsuela a la Comunitat Valenciana, el gènere líric inverteix esta tendència decreixent i experimenta lleugeres pujades en 2016 respecte a l'any anterior. Estos increments són del 5,8% en el nombre de representacions, del 3% en l'assistència i del 2,8% en la recaptació. La Comunitat acull el 4,9% del nombre de funcions del gènere líric celebrades a Espanya, el 4,7% de l'assistència i l'1,5% de la recaptació, la qual cosa la col·loca com la sisena comunitat espanyola per nombre de funcions, assistència i recaptació.

En l'àmbit de la música popular, comptabilitzant concerts, macrofestivals i uns altres grans esdeveniments musicals, l'assistència de públic va créixer un 7,1% i la recaptació un 7,4%. Per la seua banda, la música clàssica va sumar un increment de l'1% en el nombre de concerts, del 0,9% en l'assistència i de l'1,4% en la recaptació. Així, la Comunitat Valenciana segueix ocupant la primera posició per nombre de concerts de música clàssica pel que fa a la resta del país i la segona per nombre d'espectadors.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento