Comunitat Valenciana

La Comunitat Valenciana registra un estiu molt humit i espera pluges per damunt del normal al novembre i desembre

  • La Comunitat Valenciana ha registrat un estiu molt càlid i humit, amb una temperatura mitjana de 24.1ºC, i espera pluges per damunt del normal en els mesos de novembre i desembre. Així ho ha indicat este dimecres el delegat de l'Agència Estatal de Meteorologia a la Comunitat Valenciana (Aemet), Jorge Tamayo, en una roda de premsa.
València
València
EUROPA PRESS
València

El mes d'octubre, ha prosseguit Tamayo, serà relativament sec -segons les primeres estimacions- mentre que al novembre i, especialment, al desembre, s'esperen precipitacions per damunt dels valors mitjans. "Açò és una estimació, però pot haver-hi situacions puntuals", ha puntualitzat.

Pel que fa a les temperatures a la tardor, s'espera que en els tres mesos -octubre, novembre i desembre- estiguen per damunt del normal. Preguntat per si es preveu alguna gota freda -pluges torrencials bastant extenses que afecten gran part de la comunitat-, ha assenyalat que "a molt curt termini no".

"Podríem tindre -ha afegit- una situació de tempestats per a este divendres, però no hi ha situacions de gota freda. Açò no significa que no puga ocórrer. El risc està tots els anys i afortunadament pocs anys ocorre. El mar sempre està calent i sempre hi ha la possibilitat de pertorbació en l'atmosfera i que hi haja gota freda", ha manifestat.

Pel que fa a la situació dels embassaments i interpel·lat per si hi ha sequera, Tamayo ha indicat que la sequera és un concepte "difícil de definir" lloc que existeixen diversos tipus: hidrològica, agrícola o meteorològica, entre unes altres. No obstant açò, ha explicat que en la zona de capçalera dels rius sí hi ha sequera des del punt de vista meteorològic.

D'altra banda, Tamayo ha fet un balanç de les temperatures a l'estiu i de l'any hidrològic -d'octubre a setembre-. El període estival -juny, juliol i agost- ha sigut molt càlid i humit, amb temperatures més d'un grau per damunt del mitjana. També ha plogut un 30% més del normal.

Atenent a les temperatures, és el sisé estiu més càlid des de 1950 encara que potser no s'haja tingut tanta consciència de la calor perquè quan més va fer va ser al juny, pràcticament tot el mes, amb temperatures per damunt del normal.

TEMPERATURES ALTES A XALANS I ALCOI

Durant la resta de l'estiu s'han registrat temperatures altes sense grans picos de calor. Les més elevades van tindre lloc el 12 de juliol en l'interior de la Comunitat: Xalans, amb quasi 43ºC, o Alcoi, amb 42ºC. En el conjunt de l'autonomia, el dia més càlid va ser el 4 d'agost.

El 2 d'agost, la temperatura mínima registrada a Alacant, amb 27ºC, ha sigut la més alta anotada a l'estiu des que es prenen les dades en l'Observatori d'Alacant; i, per contra, el 10 d'agost, amb una mínima de 16 graus en l'Observatori de València, ha sigut la temperatura més baixa registrada com a valor mitjà en la primera quinzena d'agost des de 1947.

Les pluges, per la seua banda, han estat en este període per damunt del normal. Han destacat tres situacions: una, el 4 de juny; una altra, el 9 d'agost, quan la pluja va afectar sobretot l'entorn de la Marina Alta; i el 29 d'agost, amb tempestats molt importants en el conjunt de la Comunitat i on destaca Alacant.

D'altra banda, l'any hidrològic ha sigut humit, amb pluges un 30 per cent superiors al normal. Tamayo ha recordat que l'any passat va ser molt sec, l'anterior normal, i 2014 el més sec de la sèrie. Les zones en les quals més ha plogut han sigut el nord d'Alacant i el sud de València.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento