Comunitat Valenciana

Podem inclou la taxa turística com a "prioritat important" en la negociació dels pressupostos de 2018

  • VALÈNCIA, 20 (EUROPA PRESS)
Antonio Estañ
Antonio Estañ
I. CABALLER/CORTS VALENCIANES
Antonio Estañ

Podem considera que la implantació d'una taxa turística és una "prioritat important" que ha de veure's "reflectida o atesa" de cara a la negociació dels Pressupostos de la Generalitat per a 2018, que comença ara amb el Consell.

Així ho ha assegurat el secretari general de Podem i portaveu parlamentari, Antonio Estañ, en una roda de premsa en la qual la formació morada ha presentat algunes de les propostes sobre les quals el Consell haurà d'avançar en els comptes del pròxim exercici per a comptar amb el suport dels diputats de Podem.

Estañ ha explicat que en els que seran els últims pressupostos que l'actual Consell aplicarà íntegrament, ja que en 2019 hi ha eleccions, ha de "veure's el canvi" i complir les expectatives que van sorgir de l'Acord del Botànic. Per a açò, ha dit, s'han iniciat ja els contactes amb l'Executiu valencià per a fixar les prioritats, que situen entorn de tres eixos: les polítiques socials i d'igualtat, el canvi del model productiu i la regeneració democràtica.

La idea, ha dit, és "influir de la millor manera possible perquè les mesures que cal afrontar complisquen amb les expectatives". El que decantarà el seu suport als comptes serà l'avanç en eixes prioritats marcades i, preguntat sobre si existeix la possibilitat que no votaren a favor, ha indicat que si no s'atenen les seues propostes encara que "serà difícil mentre que tenen a veure amb l'Acord del Botànic" que PSPV, Compromís i PSPV van subscriure.

En economia, reclamen la reforma del Servef, la lluita contra l'economia submergida, el canvi del model industrial i del model de residus -amb la implantació del sistema SDDR- i, principalment, la implantació de la taxa turística, que "ja és un mandat de les Corts" després de ser aprovada la resolució sobre este tema en el Debat de Política General, ha recordat el diputat autonòmic David Torres.

Segons ha assenyalat, ja s'han reunit amb diferents col·lectius i representants de les organitzacions del sector turístic i la proposta "està tenint bona acceptació" perquè són diners que podran reinvertir-se a oferir servicis turístics de major qualitat. També permetria aportar fons per a lluitar contra els apartaments il·legals, "una de les qüestions bàsiques que hauria d'haver afrontat amb més contundència el Consell", ha remarcat Torres.

L'objectiu d'estes trobades de la formació morada amb el sector és aconseguir un consens sobre una taxa que, dibuixada sobre el model existent a Catalunya i Balears, des de Podem es planteja com a progressiva i tenint en compte el tipus d'allotjaments, de manera que serà més cara en els hotels de cinc estreles que en els de tres i més barata en càmpings, per exemple.

DETALLS DE LA TAXA

La forqueta que Torres ha posat com a exemple va de 0,50 a 2 euros per pernoctació, encara que ha incidit que no s'ha definit la proposta perquè estan encara fent simulacions perquè no es graven les pernoctacions per damunt del 2%, de manera que siga "una quantitat quasi insignificant".

A més, ha prosseguit Torres, no es gravarien les pernoctacions de llarga durada o, si es fera, seria amb descomptes o només els primers dies. També podria haver-hi descomptes en temporada baixa per a desestacionalitzar el turisme i exempcions per a pensionistes, menors de 16 anys o famílies nombroses.

L'impost seria finalista, per a revertir eixos diners en el propi sector, amb una gestió "transparent" que podria ser mixta entre Generalitat i ajuntaments per a evitar el dúmping fiscal. "S'estan trobant punts de consens" amb el sector, ha dit David Torres, que ha precisat que després de l'oposició inicial "més per la por", ara "estan aportant elements, això és que estan interessats".

"HA ARRIBAT EL MOMENT"

Antonio Estañ ha considerat una "bona notícia" que el PSPV es mostre disposat a debatre el model de taxa i, preguntat sobre si es plantegen no recolzar els pressupostos si la taxa no va inclosa en la llei d'acompanyament, ha indicat que encara és prompte perquè les converses acaben d'iniciar, però ha recalcat que "sí és una prioritat important". Segons ha dit, ara és "el millor moment" per a engegar esta mesura.

Torres ha afegit que queden tres mesos -fins que els pressupostos s'aproven a la fi de desembre, després del procés d'esmenes- i "hi ha marge suficientment ampli" perquè la taxa puga anar en la llei d'acompanyament.

A més, ha precisat que en cas d'aprovar-se no entraria en vigor l'1 de gener perquè necessita un període de temps per a generar l'estructura administrativa encarregada de la recaptació i, així mateix, els contractes ja tancats amb touroperadores no es poden gravar.

"Portem dos anys parlant del tema i no hi ha hagut cap pas. Ha arribat el moment de desenvolupar-la en l'ecuador de la legislatura", ha apuntat Torres, a qui no li preocupa la campanya en contra del PP: "Hauria de dedicar-se a fer campanyes constructives".

POBRESA FARMACOLÒGICA I BARRACONS

En l'àmbit social, la secretària de Polítiques Públiques de Podem, Rocío Segura, ha detallat que les prioritats passen per concretar l'execució pressupostària per al recentment firmat pacte valencià contra la violència de gènere, concretar el pla del Consell per a eliminar els barracons i reformar centres de manera que en 2019 s'hagen eliminat totes les aules prefabricades, així com crear més escoles infantils de 0 a 3 anys i augmentar el parc d'habitatges socials i avançar de manera més ambiciosa en la renda d'inclusió.

Ha defès també la necessitat d'ampliar el nombre de persones que no hagen de pagar medicaments, per a lluitar contra la pobresa energètica, a totes aquelles que no arriben al salari mínim interprofessional, una mesura que podria suposa un impacte d'uns 80 milions per a les arques públiques. L'any passat ja es va aprovar, via esmena, eximir a xiquets, pensionistes i discapacitats amb salaris per davall dels 18.000 euros anuals.

Respecte al pla de construcció i millora de centres escolars al costat dels ajuntaments, els responsables de Podem han mostrat "alguns dubtes sobre la coordinació" amb els consistoris i què podria ocórrer davant diferents casuístiques econòmiques o tècniques.

INVERSIONS EN JUSTÍCIA

Per la seua banda, la portaveu adjunta, Fabiola Meco, ha assenyalat que en l'àrea de regeneració democràtica demanaran més mitjans per a la lluita contra la corrupció, suport a la justícia i més inversions en un àmbit que ha sigut "sempre el gran oblidat".

També ha defès la necessitat d'avançar en mecanismes de participació ciutadana en l'elaboració dels pressupostos i el control de la seua execució, així com de continuar amb el "buidament de les diputacions" i la descentralització a favor de la gestió directa dels municipis.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento