Comunitat Valenciana

El Centre del Carme s'obri a l'art d'acció amb un cicle internacional de performances i debats

  • 'Art D' incorpora a la tradicional presentació de 'performances' un espai de reflexió col·lectiva, d'anàlisi autocrítica, com un laboratori públic.
  • Els artistes podran explicar el seu treball, amb la finalitat de contextualitzar la seua pràctica, i es proposarà un col·loqui amb el públic present.
  • La iniciativa s'inaugurarà el pròxim dissabte 23 de setembre a partir de les 18 hores amb un acte que comptarà amb una conferència.
El Centre del Carme impulsa el cicle 'Art D'
El Centre del Carme impulsa el cicle 'Art D'
GVA
El Centre del Carme impulsa el cicle 'Art D'

El Centre del Carme Cultura Contemporània de València obrirà les seues portes este dissabte a l'art d'acció a través del cicle 'Art D'. Es tracta d'un cicle internacional que inclou una part de 'performances' en viu i una altra de teoria, reflexió i debat. Està organitzat per un col·lectiu d'artistes i investigadors, en col·laboració amb el Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana.

Segons el director de la institució museística, José Luis Pérez Pont, "amb este cicle l'art d'acció s'instal·la de forma permanent en el Centre del Carme i es consolida com a part de la seua programació habitual. Amb açò, el centre de cultura contemporània es reafirma com l'epicentre per a les arts vives valencianes i dóna cabuda als diferents llenguatges que s'identifiquen amb la cultura del nostre temps".

Pérez Pont ha afegit que "la novetat d'este cicle radica, a més, en el seu caràcter divulgatiu i d'autocrítica". "En col·laboració amb un grup de professionals i investigadors de l'art d'acció, Art D no solament ens acostarà les propostes més interessants que s'estan desenvolupant tant en l'àmbit local, nacional i internacional, sinó que les seues intervencions estaran acompanyades d'una part reflexiva i de diàleg amb el públic", ha postil·lat.

"Des del Consorci de Museus entenem cada activitat o exposició com un projecte en el qual la trobada i la comunicació amb la ciutadania estan presents, i els fa partícips de l'acció cultural", expliquen.

"Reflexió col·lectiva" i participació del públic

'Art D' incorpora a la tradicional presentació de 'performances' un espai de reflexió col·lectiva, d'anàlisi autocrítica, com un laboratori públic. En l'esperit de l'art d'acció es dóna prioritat al procés creatiu i en cerca, sobre el producte final. Els artistes tindran ocasió d'explicar públicament el seu treball, amb la finalitat de contextualitzar la seua pràctica, i es proposarà un col·loqui amb el públic present, amb qui s'assajaran formes de crítica col·lectiva.

Igualment, la gestió del cicle es planteja com un comissariat col·lectiu, un espai de cerca en què es treballen, en grup, objectius, participants, registre, crítica i anàlisi. Contra un art entés com a espectacle, s'afavoreix el procés, l'experimentació i l'autogestió ideològica d'artistes i teòrics.

Darrere d'este treball es troben els artistes Laura Yustas, Carla Roca, Nika López, Marie Tamarit, Joana Mollà, Lucia Peiró, Mario Montoya, Nelo Vilar i Bartolomé Ferrando. Segons l'artista Nelo Vilar, "València és un dels centres de la 'performance' a Espanya. No obstant açò, excepte treballs puntuals, mai hi ha hagut una continuïtat en els espais públics. Amb este nou cicle, l'art d'acció estarà present en el Centre del Carme de forma periòdica dins de la seua programació".

En 'Art D' s'afronta l'art d'acció de forma àmplia: des de la 'performance art', incloent diferents formes de creació escènica (teatral i dancística), fins a les arts del cos i art 'queer', la maniobra artística, la crítica institucional o l'art paral·lel, l'art d'acció present en les noves formes de protesta dels moviments socials, etc.

Primera jornada

Art D donarà començament dissabte que ve, 23 de setembre, a partir de les 18.00 hores. En esta primera sessió es compta amb la presència de Jorge Luis Marzo, un dels teòrics i comissaris més interessants dels quals treballen en l'Estat espanyol, que impartirà la conferència "Accionisme i invisibilitat: operar en la boira". Marzo planteja una exploració de la funció dels formats accionistes i parateatrales en les pràctiques 'fake' que es desenvolupen tant en l'àmbit artístic com a activista. En finalitzar la seua intervenció s'obrirà un torn de debat abans de començar les 'performances'.

La jornada inaugural ofereix l'oportunitat de gaudir del treball de Souad Douimi, jove artista algeriana que arriba en col·laboració amb la 'Muga Caula, trobada internacional de poesia d'acció i performance'. Souad Douimi és coneguda a Alger pel seu treball en espais públics. Utilitza elements que pertanyen a l'àmbit femení, com el 'haik', un tipus de vel utilitzat per les dones en tot el Magrib des de l'època romana. A més, actuarà Mario Montoya, gadità establit a València, que mostrarà el seu treball construït amb subtileses sobre les relacions entre el cos humà i els objectes que ens envolten.

L'organització ja treballa en les pròximes trobades, en les quals es comptarà, entre d'altres, amb Juan Albarrán, historiador de l'art, com a teòric, a més de les artistes María Tamarit i Nika López.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento