Comunitat Valenciana

Compromís acusa el PP d'utilitzar el seu miler de propostes per "bloquejar" el debat

  • VALÈNCIA, 14 (EUROPA PRESS)

La portaveu adjunta de Compromís en les Corts, Mireia Mollà, ha retret al grup popular que intente "bloquejar" el Debat de Política General amb el seu miler de propostes de resolució presentades enfront de la voluntat de la resta de grups de fer-ho "atractiu, útil i dignificar-ho".

Així ho ha assenyalat Mollà durant la seua intervenció en el debat del primer bloc d'iniciatives, després de la intervenció del diputat del PP Rubén Ibáñez, que ha acusat el Consell d'incomplir "per primera vegada en la història" més de 90 propostes sorgides del debat de 2016. "És un Consell superb, eixa és la verdadera essència del parlamentarisme que té este Consell", ha lamentat.

Per açò, ha indicat que la primera iniciativa dels 'populars' és "instar el Consell que es complisquen totes les resolucions d'estes Corts" i ha lamentat "haver d'espentar que complisca el que diu el parlament". També ha defès la necessitat d'aconseguir un nou sistema de finançament a través del diàleg en el Consell de Política Fiscal i Financera, així com l'eliminació de l'impost de successions o el rebuig a una taxa turística.

Després d'esta primera intervenció centrada en propostes econòmiques, Mireia Mollà ha lamentat que el PP haja passat "de la política de campanars a la de castells i muralles", amb més de 100 iniciatives sobre ells. "Per seguir a Trump en això dels murs", ha ironitzat, per a preguntar tot seguit si consideren que açò és un tema central del debat o s'utilitzen estes propostes precisament per a bloquejar-ho i "impossibilitar que d'ací isca alguna cosa".

Per açò, després de l'acord de la resta de grups -tots menys el PP- per a limitar el nombre de propostes i agilitzar el debat, ha demanat als 'populars' que "tornen, si alguna vegada van estar, en la política de diàleg i el consens". "És una pena que s'isquen dels pactes", ha agregat.

Ibáñez ha assegurat que als grups que sustenten al Consell "el que els molesta és l'activitat parlamentària" i ha acusat de "prepotent" la diputada per obviar el treball realitzat pel PP i per "desprestigiar el patrimoni històric i turístic com ho ha fet", i esta ha replicat: "No insulte el patrimoni, vostés insulten quan escriuen sobre castells que no existixen".

"SECTÀRIA I INDEPENDENTISTA"

Per la seua banda, la diputada de Ciutadans Mercedes Ventura ha defès les propostes del seu grup en educació, criticant la gestió del conseller del ram, Vicent Marzà. No obstant açò ha reconegut que és "l'únic que ha complit amb el seu full de ruta", açò sí "sectària i independentista".

La socialista Ana Besalduch ha preguntat què és el que no li agrada del conseller a Ciutadans, recordant mesures com les aules de 2 anys o XarxaLLibres, i ha incidit que "no se li coarta a ningú la llibertat de triar" centre, com demostren les dades d'admissió.

Per la seua banda, la diputada de Podem Cristina Cabedo ha defès diferents propostes de resolució entorn del Pacte Valencià contra la Violència Masclista que, al seu juí, és un eix "principal" que "s'hauria d'haver firmat en l'Acord del Botànic". Ha lamentat que quan ho va anunciar ahir el president de la Generalitat, Ximo Puig, no ho acompanyara d'una xifra econòmica "per a fer-ho real i efectiu".

Així mateix, ha llançat algunes propostes sobre el contingut d'este pacte i s'ha referit al dret de la vivenda per a estes dones "més enllà dels centres residencials"; més pisos i un acompanyament d'estes persones en la reinserció laboral a través del Servef.

Sobre este tema, la diputada de Compromís María Josep Ortega ha subratllat que en polítiques per a l'eradicació de la violència masclista, el Consell és "un exemple". "Hem arribat a uns consensos i això és bonic. Açò és el que ens dignifica", ha dit, per a recordar-li a Cabedo que ja s'han consensuat algunes xifres i continguts dins del pacte. "També es pressupostarà l'habitatge com a alternativa a l'àrea residencial", ha postil·lat.

D'altra banda, la diputada de Compromís Mónica Álvaro ha presentat les Corts proposades en relació amb un nou model residencial per a majors, perquè les residències "siguen més semblants a les seues cases"; amb polítiques d'igualtat, com implementar el Pacte contra la Violència Masclista; i amb un nou model per a menors, para tinguen

"un projecte de vida digne". Així mateix, ha presentat resolucions relatives a dependents i ha ressaltat que la Llei de Dependència "funciona" a la Comunitat "malgrat el boicot de Madrid, que no paga el que deu".

Sobre este tema, la diputada del PP María José Català ha puntualitzat que la dependència "no és una qüestió de nombres, si no de professionalització". "Nosaltres estem d'acord amb la formació d'equips però no que facen -el Govern autonòmic- com si foren senyors feudals en els ajuntaments". També ha recordat a Álvaro l'aportació de l'Estat en esta matèria i li ha dit que "quasi tot el que han pagat a l'agost, ho han tret dels fons de l'Estat". "Complisquen i no tiren la culpa a uns altres", li ha requerit.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento