Comunitat Valenciana

Escif convertix un mur en "lloc de convivència" amb un gran grafiti en el futur Pati Obert de l'IVAM

  • L'artista valencià Escif ha realitzat un mural de grans dimensions en el futur Pati Obert de l'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM) amb el qual ha aconseguit transformar "un mur que separava el museu del barri del Carmen en un lloc de convivència que reflectix la història d'este lloc".
Presentacion del Comentari del solar
Presentacion del Comentari del solar
IVAM
Presentacion del Comentari del solar

Així ho ha asseverat el director de l'IVAM, José Miguel G. Cortés, que ha presentat este divendres als mitjans de comunicació el mural d'Escif, que porta per títol 'Comentari del solar'. Es tracta d'una intervenció que ocupa tota la paret posterior del museu, prop de 100 metres lineals, i que s'emmarca dins de la línia expositiva del museu denominada 'IVAM produïx'. "Esta pintura mural és el primer pas d'una renovació absoluta de l'antic solar de l'IVAM", ha subratllat Cortés.

La intervenció d'Escif és la primera actuació que es realitza en el solar que molt prompte es convertirà en el Pati Obert, un jardí que comptarà amb mitja dotzena d'escultures de la col·lecció del museu. "És el grafiti més gran que ha fet Escif i el primer que fa en un museu", ha assenyalat José Miguel G. Cortés, de fet té unes dimensions d'uns 2.000 metres quadrats.

El treball de camp previ per a la realització del mural s'ha estès durant sis mesos en els quals Escif s'ha entrevistat amb diferents agents de la zona per a construir un arxiu de símbols i missatges que estructuren el projecte. Mentre que per a l'execució, que seguirà en procés durant uns dies més, l'artista ha estat treballant, juntament amb el seu ajudant, durant tres setmanes a una mitjana de set hores al dia.

"Li demanem a l'artista que la intervenció estiguera molt vinculada al barri del Carmen i a la ciutat", ha explicat Cortés sobre el projecte que ha comptat amb la col·laboració d'alguns dels grafiters que ja utilitzaven este solar com a mitjà d'expressió.

Com a resultat d'eixe treball, la pintura mural conté dos caps grecorromanes que fan referència a les troballes arqueològiques descobertes en els subsòls del barri del Carme. Encara que no són els únics símbols recognoscibles en el mural que pot considerar-se "un gran llenç ple de signes i missatges", com ha resumit el director del museu.

"Escif parla del passat del barri del Carme, dels antics habitants que van ser expulsats i del moviment de protesta que va desencadenar", segons ha explicat Cortés, amb picades d'ullet a l'antic Bar Pastoret o al forn que existia al costat del solar. També pot fer-se una lectura del present en el mural d'Escif a través d'algunes de les frases que es lligen en la paret i que van pintar altres grafiters, com la qual diu "si estàs llegint açò és massa tard". Les pintades amb les quals els alumnes de l'institut de davant omplin els seus passadissos i banys, incorporades per Escif en el mural ('Chema fas olor' o 'Martina') simbolitzarien el futur del barri.

L'IVAM té previst organitzar visites guiades i altres activitats amb l'objectiu de mostrar el mural d'Escif als visitants.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento