Comunitat Valenciana

El Consell aprova un decret llei que permetrà gestionar 13,5 milions de l'IRPF per a finalitats socials

  • El ple del Consell ha aprovat este divendres un decret llei pel qual es modifica la llei de Pressupostos de la Generalitat per a 2017 per a poder gestionar els 13,5 milions de l'Impost sobre la Renda per a les Persones Físiques (IRPF) per a finalitats socials que l'Estat ha assignat a la Comunitat Valenciana per al desenvolupament de programes d'interés general per part d'entitats del tercer sector.

Sobre este tema, la vicepresidenta, Mónica Oltra, ha explicat que en el model de declaració de la renda hi ha dos caselles per a destinar 0,7% de l'IRPF a l'Església Catòlica o a finalitats socials. No obstant açò, una sentència de Tribunal Constitucional va declarar inconstitucional el model de gestió i concessió d'ajudes públiques derivat del programa d'assignació tributària del 0,7% de l'IRPF.

Per açò, el Ministeri de Sanitat, Servicis Socials i Igualtat, en col·laboració amb el tercer sector i amb l'acord de les autonomies, ha engegat un nou sistema d'assignació.

El nou model, en compliment de la sentència del Constitucional, contempla la modificació de l'actual sistema de repartiment de fons que s'ajuste a l'ordre de distribució de competències entre Estat i comunitats autònomes, i que, tal com es va acordar en el Consell Territorial de Servicis Socials és del 80% per a les comunitats i del 20% per a l'Estat en 2017.

D'esta manera, per al present exercici a la Comunitat Valenciana li corresponen 13,5 milions d'euros, que aniran destinats a finançar programes d'interés general per a atendre finalitats d'interés social desenvolupats per entitats del tercer sector, amb les quals s'ha acordat mantindre el mateix règim de gestió de fons que cap a l'Estat, amb l'objectiu que les seues accions, dirigides la població més vulnerable, no es vegen afectades.

Fins ara la Llei de pressupostos solament permetia avançar el 35% però amb est decrete llei s'arriba al cent per cent de les ajudes, ja que el contrari "causaria un gran perjuí a l'execució dels referits programes, que no rebrien el finançament que necessiten", per la qual cosa resulta necessari el manteniment del règim de pagament de subvencions que fins ara s'ha vingut aplicant.

PROGRAMES D'INTERÉS GENERAL

Estes subvencions tenen per objecte la realització de programes d'interés general per a atendre finalitats d'interés social, amb càrrec a l'assignació de l'IRPF. En concret, estes ajudes van destinades a cobrir les necessitats especifiques d'assistència social dirigides a les persones en situació de pobresa i exclusió social o en situació d'especial vulnerabilitat.

Les entitats beneficiàries d'estes ajudes són les entitats del tercer sector d'Acció Social que estan realitzant les actuacions amb estes poblacions vulnerables, amb una continuïtat, ja que estes ajudes es publiquen pel Ministeri anualment des de fa molts anys; per tant, no és just que puguen veure's perjudicades si no s'arriba a resoldre i pagar esta convocatòria de 2017 per un conflicte de competències entre l'Administració de l'Estat i les CA i la tardança a establir una solució després d'esta sentència del Tribunal Constitucional per part del Ministeri.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento