Comunitat Valenciana

Oltra es mostra "moderadament optimista" després que Rajoy "òbriga la porta" a regularitzar el deute de la Comunitat

  • VALÈNCIA, 8 (EUROPA PRESS)
Mariano Rajoy rep al president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig
Mariano Rajoy rep al president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig
EUROPA PRESS
Mariano Rajoy rep al president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig

La vicepresidenta i portaveu del Consell, Mónica Oltra, s'ha mostrat este divendres "moderadament optimista" després de la reunió mantinguda entre el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, i el president del Govern, Mariano Rajoy, i en la qual segons ha valorat, l'Executiu central "ha obert la porta a què dins del nou marc de finançament es puga incloure la regularització del deute de la Comunitat Valenciana".

Oltra ha realitzat estes declaracions en la roda de premsa posterior al ple del Consell, en ser preguntada per la trobada d'este dijous entre Puig i Rajoy en la Moncloa. "Sempre és una bona notícia el fet que es donen relacions normals i normalitzades" entre els diferents governs, ha comentat.

A més ha fet una valoració "positiva" perquè "de la conversa entre tots dos es desprèn que el sistema de finançament ha de modificar-se en este 2017, -tres anys de caducitat ja és un marge important, ha apuntat-", i pel fet que "Rajoy haja obert la porta a què dins del nou sistema finançament es puga incloure regularització del deute d'esta Comunitat".

En este sentit, ha destacat la necessitat de millorar el finançament de la Comunitat Valenciana, infrafinançada segons han reconegut els experts", ha recordat, i ha assenyalat que per a açò, una primera via augmentar el finançament i una altra segona via és la regularització del deute.

"Si aconseguim que una part del deute derivat de l'infrafinançament dels últims anys es regularitze, perquè no és un problema d'excés de despesa sinó de falta d'ingressos no justificable -no parle del balafiament i el saqueig, ha puntualitzat- si eixa part no se'ns imputa com a deute també augmentem els nostres ingressos", ha destacat.

"Que s'haja obert la porta per part del president d'Espanya que es tinga en compte esta reivindicació ens fa moderadament optimistes i si a més se soluciona abans acabe l'any és positiu", ha subratllat.

En la seua opinió este "és un pas", al marge que el Govern valencià i la societat valenciana "anem a sostindre les reivindicacions de les Corts per un finançament just, inversions justes conformement a pes poblacional, per a recuperar els ingressos que no hem tingut altres anys i per la regularització del deute", ha avisat.

"ESPANYA NO ÉS SOL CATALUNYA, ESPANYA ES TRENCA PER LA DESIGUALTAT"

Així mateix, preguntada per si realment creu que és possible escometre la reforma de nou sistema de finançament en els pròxims tres mesos tenint en compte la situació de Catalunya, Oltra ha assegurat que "poder es pot, no és inventar fórmula d'una gasosa mundialment famosa" i de fet, "ja hi ha informes d'experts que diuen per on ha d'anar un finançament just". "A partir d'ací poder-se es pot, fa faltada voluntat política i posar-se a la faena perquè Espanya no és sol Catalunya, perquè Espanya es trenca per la desigualtat dels territoris".

En qualsevol cas, ha volgut deixar clar que "açò no pot ser batalla entre territoris". "Entenc que els que estan bé no volen anar a menys però els que estem malament sí volem anar a més. Nosaltres plantegem és que tots hem d'anar a més, però alguns hem de créixer més que uns altres", ha puntualitzat.

I és que segons ha comentat, "no és casual que els que millor sanitat, educació o servicis tinguen siguen aquells que tenen mes finançament" malgrat que "hi ha governs que encara que els dónes diners et faran un empastre, ací vam tindre 20 anys d'açò, però amb diners cacaos: creació d'ocupació, ferrocarril, sanitat, habitatge, educació.... amb diners moltes coses. I poder-se es pot anem a seguir treballant per a açò", ha sentenciat.

"EXPRESSIÓ MULTITUDINÀRIA"

Així mateix, interrogada sobre si considera que la manifestació que s'està organitzant per a reivindicar un millor finançament prop del 9 d'octubre, pot veure's "eclipsada" per la situació de Catalunya, tenint en compte que el referèndum està previst per a l'1 d'octubre, Oltra ha assenyalat que "no és que Catalunya puga eclipsar la defensa del finançament dels valencians, jo crec que que ho està eclipsant tot, ja passarà".

En qualsevol cas, ha precisat que l'acte de reivindicació ho estan organitzant agents econòmics i socials i que el Consell recolzarà sempre les "convocatòries que es facen de manera unitària al voltant de l'acord unànime de les Corts". A partir d'ací, "la data és una cosa que han de decidir ells i que no és el més important, l'important és que hi haja una expressió multitudinària que expresse el que el poble valencià volem".

En este sentit, ha deixat clar que "no és una convocatòria contra ningú, que vaja a interpel·lar ningú en sentit negatiu, sinó que ha de deixar constància que els valencians no volem ser una comunitat de segona, que volem visibilitat que fins ara no hem tingut en el debat, no ser l'últim de la fila". "És una expressió d'afirmació" en la qual "l'element central és aconseguir quanta més unitat millor, quanta mes gent se sumix millor, que tots els que han firmat el manifest que s'adherisquen en una expressió d'unitat, la data un poc més accessori".

En tot cas, la seua aportació a la qüestió catalana i al debat territorial, ha dit, és precisament l'objecte de reunió entre Puig i Rajoy, "que és la modificació del sistema de finançament, que necessita ser just per a les CA" i que ha de basar-se en dos qüestions: "la igualtat de drets entre diferents ciutadans de tot l'estat espanyol" i "un debat marque conceptual de territoris basat en diàleg i la negociació sobre els elements diferenciats que necessita cada territori perquè tots a gust en un territori comú", ha conclòs.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento