Comunitat Valenciana

Puig i Oltra acorden traslladar a Rajoy la "necessitat urgent" de canviar el model de finançament

  • VALÈNCIA, 7 (EUROPA PRESS)

El president de la Generalitat, Ximo Puig, i la vicepresidenta, Mónica Oltra, han acordat que el cap del Consell trasllade al president del Govern, Mariano Rajoy, en la trobada que mantindran este dijous, la "necessitat urgent" de canviar el model de finançament.

Així ho han establit Puig i Oltra este dimecres en una reunió mantinguda en el Palau de la Generalitat amb la finalitat de preparar la trobada entre el president valencià i el del Govern central, prevista per al matí d'este dijous.

El Govern autonòmic tenia pendent de resposta diverses reunions sol·licitades en diferents ocasions des de fa 11 mesos i l'última del passat mes d'agost, segons ha recordat la Generalitat en un comunicat.

Tant el president com la vicepresidenta del Consell han coincidit que la reforma del sistema de finançament ha de ser la prioritat en les reclamacions que Puig li trasllade a Rajoy, atés que la Comunitat Valenciana està "a la cua" de les comunitats autònomes en la distribució de recursos per part del Govern central.

Esta situació "afecta la prestació dels servicis bàsics" i amb l'actual sistema de finançament "se situa els valencians i valencianes com a ciutadans de segona", han denunciat.

Un altre dels aspectes que centraran la cimera entre tots dos presidents, segons el tractat esta vesprada, serà la necessitat d'acabar amb la limitació de les taxes de reposició i les retallades que han portat a què l'administració valenciana siga la segona amb menys funcionaris per cada mil habitants, la primera en termes relatius.

En este sentit, s'ha volgut destacar que els empleats públics són "els qui treballen cada dia per engegar les polítiques del Botànic d'atendre i rescatar persones i garantir els drets de la ciutadania".

INFRAESTRUCTURES PENDENTS

A més, Puig i Oltra han acordat traslladar a Rajoy les infraestructures pendents d'implantar en el territori valencià per part de l'Administració de l'Estat i que són "imprescindibles per a la vertebració i desenvolupament econòmic de la Comunitat", com és el Corredor Mediterrani "en el seu disseny original", l'alliberament de l'AP-7 o el tren de la costa, entre unes altres.

La trobada, que tindrà un "caire reivindicatiu" per part del Govern valencià, ja que serà el primer des que Rajoy va prendre possessió com a president en esta legislatura, també servirà per a exposar-li que les polítiques que desenvolupa el Consell "estan sent efectives per a augmentar i consolidar drets socials", han destacat en el comunicat.

"I també per a generar una economia generadora d'ocupació de qualitat", com assenyalen les dades de creació de llocs de treball en l'àmbit industrial, on la Comunitat quasi triplica a la següent autonomia -la madrilenya- en generació d'este tipus de mà d'obra qualificada i de qualitat durant l'últim any, amb 63.000 noves ocupacions en este sector.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento