Comunitat Valenciana

Consell aprova un decret llei de plurilingüisme per als 3 anys que garantix l'opció triada per les famílies

  • VALÈNCIA, 1 (EUROPA PRESS)
Aula d'un col·legi
Aula d'un col·legi
EUROPA PRESS
Aula d'un col·legi

El ple del Govern valencià ha aprovat este divendres el Decret llei sobre plurilingüisme que s'aplicarà en el curs 2017-2018 per als xiquets de 3 anys i en les aules experimentals de dos anys, als quals oferix tres programes lingüístics d'acord amb l'elecció de centre i la distribució curricular que van realitzar les famílies en la matriculació dels seus fills perquè el curs comence amb "total normalitat".

Sobre este tema, el conseller d'Educació, Vicent Marzà, ha destacat que amb este decret llei "es complixen els objectius que la Generalitat volia aconseguir: seguretat en l'inici de curs per a l'alumnat, les famílies i el professorat valencians i el compliment de les decisions judicials" després de la suspensió cautelar per part del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana de l'anterior decret de plurilingüisme del seu departament.

Este decret serà aplicable exclusivament per als alumnes que es matriculen per primera vegada este curs escolar, i que suposa un 5% del total, ja que la resta de l'alumnat, a partir de quatre anys, seguixen vigents per al curs 2017-2018 els programes que es van desenvolupar durant el curs passat.

El Programa plurilingüe A s'assigna als centres que han oferit en la matrícula del pròxim curs en aules experimentals de dos anys i en Infantil de tres anys una distribució curricular que conté entre 16 hores 30 minuts i 18 hores 30 minuts en valencià; 4 hores en castellà, i de 0 a 2 hores en anglés. Este programa s'establirà en les aules de dos i de tres anys del 54% dels centres educatius.

El Programa plurilingüe B correspon als centres que han oferit entre 8 i 9 hores en valencià; entre 11 hores 30 minuts i 14 hores i 30 minuts en castellà, i de 0 a 2 hores en anglés. Este programa s'establirà en les aules de dos i de tres anys del 30% dels centres educatius.

El programa plurilingüe C s'assigna a les escoles que impartixen 4 hores en valencià; entre 16 hores 30 minuts i 18 hores 30 minuts en castellà, i de 0 a 2 hores en anglés. Este programa s'establirà en les aules de dos i de tres anys del 16% dels centres educatius.

Sobre este tema, Marzà ha explicat que no han presentat abans esta mesura perquè esperaven a què el TSJ responguera el seu recurs contra la suspensió cautelar del decret de plurilingüisme i, "respectant els temps judicials", l'han presentat este 1 de setembre perquè és quan els professors es reincorporen.

A més, ha justificat la seua aprovació via decret-llei -fórmula que permet a un Govern aprovar una norma amb rang de llei sense la intervenció prèvia del Parlament- perquè esta mesura està reservada per a casos "d'extrema urgència" com és garantir "un normal inici del curs escolar respectant el que les famílies van escollir per a evitar que s'haja de repetir la matriculació".

Per açò, ha assenyalat que el Consell "no té dubtes" que és "un mecanisme que està plenament justificat" i de fet s'ha mostrat "molt tranquil" que el Govern central no va a recórrer-ho perquè "totes les persones que estan preocupades pel bon funcionament de l'educació i perquè els xiquets aprenen no voldran generar caos en l'inici de curs quan les famílies ja saben a quin centre van i trobaran el que havien escollit".

Així, ha recalcat que esta normativa "dóna seguretat a l'inici de curs, al fet que les famílies estiguen tranquil·les i complixen les resolucions judicials", per la qual cosa estan "segurs" que no hi haurà oposició "si no és que algú vol que el curs no comence amb normalitat". "És una solució ferma, clara i plenament legal que resol totes les qüestions", ha assenyalat.

"EXTREMA IRRESPONSABILITAT DEL PP"

Per contra, ha criticat "l'extrema irresponsabilitat" del PP per "internar generar caos quan no hi ha caos" i que critiquen per a "traure vots" un model que té per objectiu que els xiquets aprenguen de "forma eficient" el valencià, el castellà o l'anglés. Per contra, ha recordat que amb el sistema del Govern del PP "no arriba al 30% els xiquets que dominaven el valencià i un 6% els que dominaven l'anglés". "I són ells els que no volen que milloren", s'ha lamentat.

Marzà ha aclarit que esta mesura és d'exclusiva aplicació per a este curs escolar i confia en el qual pròxim es puga aplicar ja el decret de plurilingüisme que "té plena vigència acadèmica" perquè l'objectiu del seu Govern "no és d'ego, sinó que els xiquets aprenguen". Per açò, s'ha mostrat segur que el pròxim any "hi haurà una normativa que no siga transitòria".

Fins llavors, este decret llei entrarà en vigor en el moment de la seua publicació en el DOGV i les Corts valencianes tenen 30 dies naturals per a convalidar la norma, encara que el Consell garantix que es farà abans que l'alumnat valencià inicie el curs escolar: el 8 a Alacant i l'11 de setembre en la resta de la Comunitat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento